PDA

View Full Version : Arctic Cooling Freezer 64

magicfingers
09-08-2005, 10:34
Am cumparat un cooler din asta (http://www.bestcomputers.ro/cod/500004943/detaliu_produs/Cooler+Arctic+Cooling+Arctic+Cooling+Freezer-64+BESTCOMPUTERS+RATE+prin+CREDISSON/Cooler-Arctic-Cooling-Freezer-64.htm) cam de o saptamana. L-am montat pe un procesor AMD64 3000+, pe mobo Abit AN8 Ultra => 42C in idle - cu ventilatorul turat la minim.
Inainte aveam acelasi procesor montat pe mb MSI K8N Neo4 Platinum, cu stock cooler si aveam temperaturi cu vreo 7-8 grade mai mici, in aceleasi conditii, ventilatorul fiind pus pe minim (34-35C idle). Cu ventilatoarele lasate sa mearga la turatia normala, aveam 29-30C pe MSI cu stock cooler si acuma am 37 pe ABIT cu AC Freezer64.
Am folosit pasta termoconductoare Arctic Silver Ceramique. Acuma chestia ciudata e ca la atingere, coolerul Freezer 64 este rece de tot, inclusiv heatpipe-urile, pana la baza. Sigur nu sunt 40C acolo. Sa fie diferenta asta de temperatura data de amplasarea diferita a senzorilor de temperatura la diferitele placi? Stiu de problemele placilor Abit in ceea ce priveste raportarea temperaturilor, dar am inteles ca in general raportarile eronate sunt complet aiurea, temperaturile afisate fiind de speriat.
In cazul meu nu am de ce sa-mi fac griji la 40C, dar asa ca idee, cum poti avea incredere in temperaturile afisate de diferiti senzori ai diferitelor placi de baza? :confused:
Acuma as fi tare curios sa montez coolerul Freezer pe placa MSI, sa vad ce temperatura imi indica acolo, dar nu mai am chef de experimente, m-am cam saturat de montat si demontat componente. Sunt mirat pentru ca ar trebui sa fie mai eficient decat coolerul stock.
Aha, o chestie nu foarte complicata pe care as putea s-o fac ar fi montarea coolerului stock pe placa Abit, in felul asta pot face o comparatie directa intre stock si Arctic Cooling. La AC Freezer 64 piciorul (zona de contact) care se aseaza deasupra procesorului mi se pare cam mica, nu acopera in totalitate procesorul, marginile acestuia raman afara.
Mai e o chestie interesanta, placa MSI avea un backplate metalic in spatele socket-ului de la procesor, in timp ce la placa Abit backplate-ul este din plastic. S-ar putea ca acest backplate sa aiba si el un rol in dispersarea caldurii?

faraonu
09-08-2005, 11:19
back-plane-ul nu are treaba cu dispersarea caldurii ci cu fixarea pe placa de baza.
diferenta de temperatura se trage din faptul ca placile pe care ai incercat citirea de temperatura raporteaza diferit temperaturile.
abit raporteaza mai multe grade decat ai de fapt.poti sa mai faci combinatia msi + frezer ca sa te convingi.
nu iti face griji.temperatura e foarte buna oricum...

adrian2
10-08-2005, 16:55
Cu freezer-ul meu tin un 2800+@2ghz in 36 grade idle si 42 full...pe un MSI K8N Neo FSR.Coolerul m-i se pare f bun ca PERFORMANTA SI ZGOMOT!

Dead Ghost
10-08-2005, 22:18
Nu prea vad ce legatura are cu sectiunea silent computing, asa ca am mutat threadul aici.