PDA

View Full Version : Supravoltare de Vcore la anumite modele

Varzmaster
18-09-2004, 22:40
Pe langa faptul ca anumite modele de placi de baza Gigabyte raporteaza oarecum ciudat temperatura procesorului (despre seria 7N400 se spune ca ar citi direct din dioda procesorului), exista si modele care chiar incalzesc mai mult procesorul. Deci nu e o problema doar de raportare eronata a temperaturii. Din cate am vazut, GA-7N400 (simplu, E, -L, Pro2) echipata cu AthlonXP Barton 2500+ (1.65V default) furnizeaza ~1.75V (deci tocmai bine pentru un OC de bun simt :)) indiferent de setarile facute in BIOS. Mentionez ca nu am observat o incalzire excesiva a procesoarelor pe aceste placi de baza. Exista si alte modele mai vechi care sufera de aceasta problema. Cel putin GA-7VKMLS echipata cu un AthlonXP 1600+ (Palomino) nu are nici un fel de jena, furnizand 2.0V tot timpul. Problema nu vad cum ar putea fi corectata din BIOS (banuiesc ca pana acum problema trebuia sa fi fost depistata), ea tinand mai mult de VRM-ul placilor respective.

Cain
22-09-2004, 14:25
mda, si eu am avut probleme cu o GB 7VT600L, si cand am dus-o inapoi la Best, flacaii de la service au zis ca e o problema intilnita la mai multe placi .. i-am facut eu update de BIOS, dar nu s-a rezolvat nimic; avea niste voltaje aiurea, si nu erau din sursa ... iar procu ala nefericit (barton 2500) se incingea rau. din service o trimit direct la producator.. care a recunoscut ca au bube la anumite modele.

land
25-09-2004, 07:27
De un de stiti cit se incingea de tare? Daca e vorba de temperaturile din bios sau cele citite cu chipul de monitorizare de pe mobo, astea sunt de obicei foarte putin credibile.

Varzmaster
25-09-2004, 11:39
Am masurat tensiunile numai cu multimetru RMS. Temperatura am ajuns sa o masor cu degetometrul :). Nu de alta... dar daca degetul meu ajunge sa simta o diferenta de temperatura atunci e cazul sa imi fac griji. Si cum nu am observat vreo diferenta... :rolleyes:. Oricum, supravoltarea se incadreaza in limitele acceptate de AMD pentru alimentarea procesoarelor lor... trebuie sa caut un PDF sa ma uit exact.

karnak
29-11-2004, 08:06
Gigabyte baga voltaje mai mari la procesoare din 2 motive :
-stabilitate sistemului mai buna
-easy overclocking
Temperatura (cu acelasi cooler si proc) pe alta placa de baza este doar cu 3-5`C mai mica.

dios
29-11-2004, 09:55
Ai sa razi cand o sa vezi adevaratele motive :D Hm, easy OC pe Gigibyte... tare.

Varzmaster
29-11-2004, 11:02
-stabilitate sistemului mai buna Eu nu am vazut sistem instabil din cauza ca procesorului i se furniza chiar tensiunea default, recomandata de producator. :)
-easy overclockingEasy? Nu inteleg... singurele modele bunicele pe socket A de la Gigabyte care sa se incadreze oarecum in grupa de easy overclocking sunt 7NNXP si 7N400 Pro... modele ok dpdv al tensiunii de Vcore si al BIOS-urilor. In rest... jale :).

Caligula
18-01-2005, 20:52
7NNXP am avut eu - varza cu carne placa aia. Daca indrazneai sa ii pui si DPS, te kkai pe el de o/c.
Poti adauga de lista de 'overvolt' si 8IK1000 Rev2 (si posibil si 8IPE1000*, ca au cam acelasi VRM).

SpawnManiaKul
03-02-2005, 23:50
Cu GA-8IPE1000-G in bios arata vcore-ul normal dar nu l-am testat ca sa ma asigur in orice caz proc-ul meu conform speedfan niciodata n-a trecut de 45C in full load deci nu prea as vede overvolting.

Varzmaster
03-02-2005, 23:55
Supravoltarea o vezi cu multimetrul pus pe o bobina din sursa de Vcore. Nu ti-o imaginezi din temperaturile raportate. :)

matose
04-02-2005, 18:18
Supravoltarea nu se poate rezolva cu micsorarea tensiunii ptr vcore din BIOS? Sau este vorba de o supravoltare neregulata? :o_o:

Revolution
04-02-2005, 22:10
Originally posted by karnak@Nov 29 2004, 08:06 AM
Gigabyte baga voltaje mai mari la procesoare din 2 motive :
-stabilitate sistemului mai buna
-easy overclocking
Temperatura (cu acelasi cooler si proc) pe alta placa de baza este doar cu 3-5`C mai mica.

3532

:owned:

Varzmaster
05-02-2005, 01:16
Supravoltarea nu se poate rezolva cu micsorarea tensiunii ptr vcore din BIOS?Se poate rezolva... daca BIOS-ul permite setarea unei tensiuni mai mici decat cea defaul dar sunt putine modele care permit asta... iar de obicei, acelea nu supravolteaza. :D

SpawnManiaKul
05-02-2005, 04:42
A mea permite, deci este posibil sa nu supravolteze ... , unica lucru rau de la bios-ul de la gigabyte e ca nu gasesti nici o optiune pt setari manuale de latente sau paote sunt ascunse, daca vreunu stiu pleaz tel mi how ca asa ii maresc latentele si fac un oc mai mare.

matose
05-02-2005, 13:34
Apesi pe CTRL + F1 si iti apare un meniu suplimentar.

P.S: Ma enerveaza la culme ca nu pot sa setez CAS2 din BIOS :(.

dcg
26-02-2005, 16:19
Putem adauga la lista K8NSPro (754 NF3 250). Daca setez din BIOS vcore pe "normal" (ar trebuii sa fie 1.5V pt. clawhammerul meu) sunt rasplatit cu valori intre 1.616/idle si 1.664/load. Daca bag voltajul manual la 1.6V primesc ceva gen 1.712/idle 1.775/load.
BTW, nu ma derajeaza de loc, mai bine asa decat mai putin decat "defaultul". Am si optiunea sa scad voltajul la proc cat vor muschii mei dar prefer sa ma laud cu un Clawhammer C0 3200+ care duce ~2.44 "fara sa umbu' la voltaj" :D

Varzmaster
26-02-2005, 17:38
Si ai bagat multimetrul pe o bobina a Vcore-ului ca sa vezi daca raporteaza aiurea sau daca intr-adevar supravolteaza?

dcg
27-02-2005, 09:20
Nope, n-am asa ceva, doar m-am luat dupa valorile raportate de MBM5 & Co, overclockabiliatea suspecta a batranului clawhammer si "faima" gigabyte in domeniu, ca doar nu se afla la prima abatere :)
edit: o sa-l intreb pe champ, a lui a fost placa, si ceva imi spune a a masurat si rasmasurat la ea din plin. Intrebarea ca se pune este daca a facut-o inainte sau numai dupa ce a bagat vreo 3 voltmod-uri pe ea :D

Semtex
05-03-2005, 19:28
Pentru posesorii modelului 7 n 400 solutia cea mai simpla este un "downdate" de bios la ver F1. Acesta are v core la tensiune normala 1,65 parca . Sta procu la 35 de grade. Inainte sub 45 nu a scazut niciodata. Cred ca treaba merge si la alte modele GB cu nforce2. :yes:

Varzmaster
06-03-2005, 23:01
Tensiunea de alimentare default este aceeasi pe toate GA-7N400... doar ca raportarea temperaturii difera de la BIOS la BIOS.

Semtex
07-03-2005, 17:34
Pai Varzmaster atunci de ce cand puneam mana pe radiator inainte ardea rau si acum e caldutz cum e normal. Coolerul este de cupru de la Coolermaster. Pe asta il aveam si inainte. Deci iti zic ca ma disperase asta vara statea procu la 55 de grade in iddle. Si sa vezi ce zic moderatorii de la Gigabyte Romania pe forum ca vezi doamne sa nu mai postam chestii ce fac atingere la Gigabyte ca ne scot sau nu mai stiu ce. Pai e vina mea ca supravolteaza proacele?? Oricum m am jurat ca Gigabyte nu mai iau. La un Asus sau Abit nu am auzit de atatea probleme ca la Gb. :censored:

DevanG
27-10-2005, 20:39
E un thread cam ... mort dar îi trebuie şi un epitaf. :eek:

Întrebări şi răspunsuri cu...
Alexandru Ticea

Country Manager, Gigabyte România (http://www.chip.ro/intrebari_si_raspunsuri.php)