PDA

View Full Version : NorthBridge FAN / Abit NF7-S v2.0



Debian
07-02-2005, 10:49
Inca de cand am cumparat placa am avut diverse probleme cu el printre care si finisajul prost al protectiei de metal ce il inconjoara insa motivul pentru care am initiat acest post e fiindca din cand in cand functionabilitatea lui e questionable :scade drastic numarul de RPM-uri si devine foarte zgomotos in consecinta.

Dupa fiecare curatare urmeaza o luna-doua in care merge in parametri dupa care iar devine galagios si less functional.

Sugestii ?

Thx in advance.

dios
07-02-2005, 11:32
Solutia ar fi un Zalman ZM-NB47J.

Behemoth
07-02-2005, 11:45
Asta este un anunt pe care l-am gasit pe un alt forum. Doar ce am sunat si omul mi-a spus ca mai are.

Radiatoare Zalman NB47J - 400.000 lei.
Trimit si in provincie.
ym: sellermn
0724357204

Varzmaster
07-02-2005, 11:46
Da, din pacate singura solutie valabila pe termen lung este inlocuirea cooler-ului cu unul pasiv, destul de potent. Se face foarte mult rabat la calitate, tocmai la componentele care fac detaliile sa conteze.

Debian
07-02-2005, 11:48
In other words replacing it completely :)

Bun sfat insa din comoditate am refuzat sa il aplic months back, cu siguranta o voi face daca nu vor veni si alte ...

sugestii ? ;)

Zalman is fine, ma gandisem in trecut la un TTake, thx diosrl :toast:

Behemoth
07-02-2005, 11:50
Alte sugestii? Zalman NB47 rules, ca sa zic asa.

Debian
07-02-2005, 11:50
bonko, QuietPC e o firma din Iasi, e posibil sa apelez in cele din urma la ei pentru acel Zalman, I`ll think about it.

Www.QuietPC.Ro

Behemoth
07-02-2005, 11:52
Nu gasesti la quietpc.ro, asta ti-o spun cu siguranta!
Gasesti la user-ul din postul de mai sus.

Debian
07-02-2005, 11:57
Am observat ca nu au la QuietPC.

Thx.

Varzmaster
07-02-2005, 12:45
Adica poate la diosrl... ca la mine sigur nu! :D

Behemoth
07-02-2005, 12:47
Ma rog, la userul mentionat de mine in postul de mai sus, adica sellermn.
Acum este ok? :)

PISU670
07-02-2005, 22:33
Acest zalman se va descurca mai bine ca varianta de la thermalright NB1?
Sunt si eu in aceeasi situatie, ventilatorul face un zgomot infernal imediat ce deschid calculatorul.

dios
07-02-2005, 23:15
NB1 are ventilator, deci din punct de vedere a performantei nu cred ca are cum sa-l depaseasca, dar ca raport zgomot/performanta cu siguranta e mult mai bun Zalman-ul.

PISU670
07-02-2005, 23:28
Ziceam de NB1 pasiv, scuze ca nu am precizat.

dios
07-02-2005, 23:56
Hm, asta trebuie testat, dar judecānd dupa forma si densitatea pinilor ambelor heatsink-uri.. si evident Zalman-ul care a fost conceput sa mearga pasiv, eu i-as da acestuia cāstig de cauza.. Totusi fanul default de pe NB1 are 6000RPM :) cred ca au stiut cei de la ThermalRight de ce l-au pus acolo...

PISU670
08-02-2005, 00:07
Pe mine ma intereseaza momentan pasiv, pana in vara cred ca schimb placa de baza.
Ma gandesc la rezultate pasiv.

dios
08-02-2005, 00:19
Am inteles, eu i-as da castig de cauza(zalmanului) in cazul in care celalalt merge pasiv, asta am vrut sa spun. Daca ii arunci un fan lui NB1... se schimba situatiunea.

PesteImputit
08-02-2005, 02:02
pe nf3 250 nb1 mere f bine pasiv, iar nb1c sub un xp120....
vb lu dio..... pawah

Raptor
08-02-2005, 11:34
Aveau Zalman NB47J la Tape langa Unirea cu 250k.

kenyshor
08-02-2005, 13:19
Aveau :( bine zis, am trimit mail la ei in legatura cu disponibilitatea zalmanului si nimic. Pana la urma am sunat si mi-a zis o tipa ca o sa primeasca un transport cam in 2-3 saptamani, i-am lasat nr meu sa ma sune. Pur si simplu ma dispera fan-ul de pe IC7, mai ales dimineatza cand il pornesc parca e o drujba :), dupa care isi mai revine. Il am cam de o luna , o luna jumate

btw, a montat cineva un zalman nb47 pe IC7, merge cu cleme ? sau trebuie lipit?

Behemoth
10-02-2005, 14:48
'ZM-NB47J cannot be used on motherboards that lack mounting holes around the Northbridge chipset' (http://www.zalman.co.kr/eng/product/view.asp?idx=71&code=014), zice pe pagina lor si in manual. Altfel, va trebui sa bricolezi ceva.

Debian
13-02-2005, 23:10
Dar e bun de ceva ventilatorul @ Northbridge "default" ce vine cu ABIT NF7-S r2.0 ?

Intreb mai mult retoric fiindca sunt momente cand refuz sa il curat si pur si simplu ii scot alimentarea iar dovada ca e cam useless e faptul ca temperaturile nu se modifica deloc , cu atat mai putin stabilitatea.

E probabil recomandata alta metoda de racire dar eu vorbesc aici strict de necesitatea ventilatorului in sine dat fiind ca e atat de galagios.

Daca e cineva care NU are ventilator pe Northbridge dar NICI altceva instalat in locul sau rog sa posteze aici , 96h 24/7 prove that that fan is quite useless.

PISU670
13-02-2005, 23:59
Mai stai tu mult fara alimentare sa vezi cum pa pa comp, cred ca e pus degeaba acolo?
Cu ce ai masurat temperatura?

Alice
14-02-2005, 00:10
las' ca l-am gasit si eu dupa 2 luni blocat... si nu a avut nici pe dreq in timpul asta.

Debian
14-02-2005, 00:17
Mai tu ma minti ... :smackbum:

Temperaturile / voltajele au fost luate atat cu AbitEQ, Sandra, AIDA si BIOS-ul in final.Partea proasta pentru tine e ca profetia-ti nu se va implini dat fiind faptul ca a n-spea oara cand fac chestia asta agasat fiind de zgomotul ventilatorului necuratat si de fiecare data acelasi rezultat, nici o modificare in temperaturi sau voltaje.

Am si zis in post-ul meu ca intreb retoric si am rugat numai pe acei care NU mai au ventilatorul in cauza montat (si nimic altceva sa il inlocuiasca) sa raspunda, totodata ma intereseaza daca isi tin masinile 24/7 otherwise raspunsurile matter not.

Iti multumesc insa si tie pentru raspuns :sasmokin:

Ah, temperaturile sunt CPU 46 - 32 MB @ 26 Ambient (not idle).
1.625(BIOS)/1.6V (CPUZ) CPU @ 3000 RPM TTake Volcano 12 + AS5 , 2.9VDIMM , FSB 210*11.5 @ 2420 MHz.

Voltajele sunt same as always (never had anything to complain or even start worrying about) pe un Antec TruePower 480W.

E adevarat ca am mai facut asta (and nothin` ever happened) dar niciodata nu am intarziat mai mult de 7 zile in curatarea acelui ventilator, de data asta insa cred ca voi intarzia eternally in speranta ca vor reaparea la Tape Zalman-urile recomandate mai sus.

Debian
14-02-2005, 00:19
Originally posted by Alice@Feb 14 2005, 01:10 AM
las' ca l-am gasit si eu dupa 2 luni blocat... si nu a avut nici pe dreq in timpul asta.

7575


Thx Alice, my point exactly, l-ai inlocuit in cele din urma ? Iar daca da, cu ce ?

PISU670
14-02-2005, 00:31
Doar ziceam ca nu are rost sa te risti inutil, si eu o sa pun pe AN7 acel zalman, dar sa apara la tape.
De curiozitate, da si tu un prime cu ventilatorul oprit.

Debian
14-02-2005, 01:45
Prime nu dau fiindca dureaza prea mult si imi blocheaza toata activitatea insa in ultimele 48 de ore am ripped 4 DVD-uri, lucru ce solitica destul de mult sistemul si se stie ca e si acesta un test de stabilitate, no failure so far.

Partea proasta cu Tape-ul e ca eu nu sunt din Bucuresti iar comenzile "on-line" nu sunt tocmai punctul lor forte :upset:


Se mai ocupa cineva de aici de DVD-Rip-uri ?

dios
14-02-2005, 12:40
Nu stiu daca se ocupa, insa regulamentul (http://crazypc.ro/forum/index.php?act=announce&f=4&id=1) este destul de clar in aceasta privinta.

kenyshor
16-02-2005, 08:48
Originally posted by bonko@Feb 10 2005, 02:48 PM
'ZM-NB47J cannot be used on motherboards that lack mounting holes around the Northbridge chipset' (http://www.zalman.co.kr/eng/product/view.asp?idx=71&code=014), zice pe pagina lor si in manual. Altfel, va trebui sa bricolezi ceva.

7411



Da stiu ce zice manualul :) ma gandeam daca a incercat cineva sa "incropeasca o solutie" . In ultima instanta il pot lipi dar nu vreau asta.

costinu
17-02-2005, 14:56
Am si eu NF7 v2.0 si la mai putin de 2 luni a inceput sa faca figuri. Am ales cea mai simpla metoda posibila: am scos alimentarea ventilatorului.
Rezultatul: 2 grade in plus in full. Ca sa nu incapa discutii: Am un 1800+ pe care il tin in 175*11.5 de prin noiembrie. In momentul asta am asa: sistem 26 , procesor 37 si ambient in jur de 22-23.
Cea mai mare temperatura inregistrata :) a fost de 32 in full la sisten si 46 la proc cu 26 ambient(asta cand ne dadeau astia caldura in camin:D)

PS: am pus pasta termoconductoare cu simtul raspunderii pe nb, nu de alta , dar avea doar pe un colt (pasta d-aia ieftina, de 25.000)

ghidon
23-02-2005, 21:23
mie nu mia placut de la inceput cum cum arata coolerul de NB de pe NF7-S si am luat un kitul Copper VGA cool de la titan, il gasesti intre 320-350k la divese firme .. coolerul ie mai mare umpic in diametru si cupru tot, destul de greutz .. ventu cica merge la 4500 rpm dar tre sa ascultzi cu atentzie ca sal auzi
il am doar de o luna dar sant foarte multumit .. si in kit ai si 8 radiatoare pentru ram incluse, poateti sant de folos ...

PISU670
23-02-2005, 22:59
Neah, in nici un caz mizeria de cooler de la titan, nush ce te-a apucat sa-l pui acolo.
Cel mai bun este zalmanul, o racire pasiva, nu are nevoie de mai mult.

ghidon
02-04-2005, 16:31
exista si varianta de kit doar cu radiatorul si coolerul sub 200k parca ...
merge brici in continuare ...

ZorracK
13-05-2005, 11:58
un Nb1 de la Thermalright ar fi f bun sau varianta full cupru

Mr.Popper
30-05-2005, 17:50
Am avut probleme si eu cu ventilatorul de pe NB.Un IS7 nou nout dupa o luna jumatate a inceput sa scoata zgomote destul ca sa ma supere.Nu am gasit nici o solutie pentru un inlocuitor la vremea aceea asa ca am desfacut ventilatorul l-am curatat si am picurat ulei siliconic pa ax (aproximativ).Nici pana acum (aproape 5 luni) de atunci nu a mai facut nici o problema si nici caderi de RPM nu a avut.Nu stiu exact cat o sa mai duca dar ca o solutie temporara cel putin eu zic ca e ok

faraonu
30-05-2005, 18:10
pretena mea are un abit d-asta de la mine.
acum 2 saptamani m-am suparat ca facea nb-coolerul zgomot si i-am scos alimentarea(am insa un zalman evantai pe procesor si un silent cat care sufla aer si inspre nb).
schimbarea se poate observa doar auditiv ;)

Tile
30-05-2005, 18:11
Solutia aleasa de tine este excelenta
O experienta similara am avut-o cu ventilatorul de la driverack-ul mobil - o picatura de ulei de transmisii si s-a rezolvat (este ultra quiet)

ghidon
31-05-2005, 00:40
ulei de transmisie .. de automobil ?

cyfaws
31-05-2005, 20:09
Alifia de la Zalman pt NB47 e decenta? Sau mai bine folosesc un pad termic ShinEtsu, ca tot mai am cateva?

Raptor
01-06-2005, 00:38
Suprafata de contact este atat de mare, iar puterea disipata este atat de mica incat nu prea conteaza ce folosesti, atata timp cat e acolo ceva :)

ghidon
01-06-2005, 01:38
mai ziceti odata cu uleiul ala din ventilatoare
eu am un tub Castrol de vaselina siliconica care o foloseam la fanuri

Mr.Popper
02-06-2005, 14:30
mai ziceti odata cu uleiul ala din ventilatoare
eu am un tub Castrol de vaselina siliconica care o foloseam la fanuri


Am picurat ulei siliconic , fiind lichid a ajuns pe axul fanului usor dar nu stiu cat de bine tine ulueiul ala pe ax si incat timp va trebui sa reiau operatiune ( NB fanu are niste suruburi ca alea de la ceasornicarie :icon_wall ).Totusi in cazul tau fiind vaselina e un pic mai greu de aplicat dar cred ca o sa reziste mai mult timp (pana acum nu am avut probleme si au trecut 5 luni , merge ca nou :naughty: )
Vaselina o aplici cu ceva care sa intre intre rotor si bobinele ventilatorului (imi pare rau nu pot sa pun poze :cry: ) asta cum privesti din partea pe care fanul sufla aerul.Asta e tot! :naughty:

ghidon
03-06-2005, 00:34
de unde iau ulei de genul ?

DyJohnnY
03-06-2005, 14:37
erm...clock repair shop?
am auzit lumea ca pune ulei de masina, banuiesc ca orice lubrifiant e ok :)

ghidon
03-06-2005, 16:54
nu asta pentru ceasuri am mai auzit undeva ca-i mai bun
dar nu am vazut nicaieri .. de masina nu ie bun, am incercat de mult

killergts
05-06-2005, 13:11
eu folosesc ulei tehnic de cand ma stiu la orice ventilator! toata lumea zice ca nu e bun, dar am fanuri care merg de ani de zile cu uleiul ala in ele si sunt mult mai silentioase decat atunci cand erau noi.

ghidon
05-06-2005, 15:29
un loc de unde cumpar / procur un astfel de ulei ? au la Bricostore asa ceva ?

killergts
05-06-2005, 15:52
eu l-am luat din targ, la obor, sunt niste unii care au vopsele si alte chimicale, am dat 20k pe o sticla de 200ml(initial era de votca) :D

Mr.Popper
30-06-2005, 22:00
un loc de unde cumpar / procur un astfel de ulei ? au la Bricostore asa ceva ?

Se comercializeaza sub mai multe denumiri in principiu intreaba de ulei de mecanisme fine asta e la baza :D.Se poate sa gasesti la brico , prakticker (asa se scrie nu? :D )Eu am mai avut putin de pe vremea lu bunicu`

ghidon
01-07-2005, 00:37
mersi Mr.Popper
n-am ajuns sa iau inca, tot cu vaselina siliconica m-am descurcat ...