PDA

View Full Version : Voltajul procului pare sa creasca aiurea



cyfaws
04-04-2005, 16:16
Uneori, la apusul soarelui, cand vantul adie duios printre lamelele heatsink-ului, voltajul procesorului meu sare ca nesimtitul de la 1,6 la 1,87-1,90.

De obicei pare sa se intample asta cand este pornit Abit EQ si mai pornesc inca un program de hardware info/monitorizare a voltajelor gen Everest sau SpeedFan.
Am mai optservat ca, in mod normal, voltajul oscileaza intre 1,60 si 1,63, uneori ajungand si in jos la 1,58, iar asta mi se intampla si cu noua sursa Sirtec , nu doar cu Rexpower-ul pe care l-am avut inainte.

Indiferent daca fac OC sau nu, se intampla chestia asta. Sa fie senzorul de pe MoBo de vina sau un conflict intre AbitEQ si alte programe?

Configuratia este:
Abit NF7 2.0, Sempr0n 2600+, 2x256 Kingmax TSOP DDR400,
Cooler: TR ALX-800 + Arctic Fan 3 TC - sta cam la 45 de grade in fulll load, deci nu vad ce problema ar fi aici
Sursa Sirtec HPC 410-212, 410 W

dios
04-04-2005, 17:59
Incearca altceva. In starile load/idle face? Baga MBM5 si lasa-l sa inregistreze o perioada mai lunga, in care sa rulezi Prime95... 3DMark... etc. Dupa ce il lasi si ceva timp fara nici un load, verifici log-urile.

Micutzu
04-04-2005, 21:11
De obicei pare sa se intample asta cand este pornit Abit EQ si mai pornesc inca un program de hardware info/monitorizare a voltajelor gen Everest sau SpeedFan.

Ai masurat cu un multimetru ? As putea sa fac pariu ca e doar un conflict intre programele de monitorizare, la NF7 nu poti controla voltajele software.

cyfaws
04-04-2005, 21:19
Nu am multimetru si n-am chef sa-mi iau unul doar pt asta. O sa verific voltajele cu MBM.

cyfaws
04-04-2005, 23:22
Ok, am monitorizat voltajele si alte chestii pt jumatate de ora(mai mult n-am avut rabdare) de Prime95.
Porcul e 2600+@1,65V@2GHz.
Voltajele par sa varieze mai putin decat cu AbitEQ.

Tabelul e aici (http://www.lucianluca.as.ro/MBMLog.html)

faraonu
04-04-2005, 23:32
poate sa fie si sursa care are ceva piese cu deriva termica ciudata...sau incearca placa de baza sa modifice voltajul dupa cum crede.vezi in bios !
sau poate sa fie doar faptul ca masori cu n-shpe mii de programe...
sau poate e vesnica eroare de timp de masurare si rezolutie de temperatura/voltaj...cum e temp mea la procesor...ba e 45 de grade..ba e 51...ba e 45 ba e 51...de parca se incalzeste cu 6 grade intr-o secunda.

cyfaws
04-04-2005, 23:49
poate sa fie si sursa care are ceva piese cu deriva termica ciudata...sau incearca placa de baza sa modifice voltajul dupa cum crede.vezi in bios !

Te referi la optiunea "CPU interface"? Ca n-am inteles exact ce face: permite folosirea setarilor mele sau gaseste BIOS-ul cele mai stabile valori?

faraonu
05-04-2005, 00:04
Te referi la optiunea "CPU interface"? Ca n-am inteles exact ce face: permite folosirea setarilor mele sau gaseste BIOS-ul cele mai stabile valori?
setat trebuie sa iti permita tie modificarea valorilor.atentie insa ca eu am avut surpriza sa trebuiasca sa resetez biosul dupa ce m-am jucat pe acolo.
eu ma refeream insa la partea de bios care tine de supravegherea pe care o face placa de baza asupra componentelor si a ei. scoate si cool& quiet( e in meniul microguru utility) si da disable si la abit EQ daca ai posibilitatea. vezi daca iti mai citeste si acum voltajul, si daca da, vezi daca face tot asa.

poe
05-04-2005, 15:23
scoate si cool& quiet( e in meniul microguru utility) si da disable si la abit EQ daca ai posibilitatea. vezi daca iti mai citeste si acum voltajul, si daca da, vezi daca face tot asa.

E NF7, pentru AthlonXP, nu are suport cool&quiet si nici microguru ;)

Neo
05-04-2005, 16:01
Um...m-am uitat pe log si vad ca nu sare VCore de 1.68V
Incearca si altfel. Downloadeaza HMonitor (cauta cu google, ca mi-i lene sa dau link si nici nu am timp). Da-i sa logheze la 2 secunde si apoi cauta logul in directorul unde e instalat programul> Folosesti Excel si faci grafic, ca sa nu mai scrolam ca disperatii. Si lasa-l peste noapte cu Prime, apoi fa graficul si uita-te pe el. Nu ia mult timp, e mult mai elegant si mai usor de citit. :)

cyfaws
05-04-2005, 17:36
Am incercat sa fac grafic in Open Orifice si arata ciudat, dar o sa mai incerc.

Neo
05-04-2005, 17:45
Nope, in MS Office 2003 Excel. Si numai cu HMonitor. Celelalte programe de monitorizare fac logurile aiurea :insane: