View Full Version : TEST: 12 coolere VGA
"Desi ne aflam in plina iarna iar temperaturile diverselor componente din interiorul PC-ului nostru nu mai ating temperaturi critice Mos Craciun soseste la Lab501 cu un round-up care include nu mai putin de 12 coolere destinate placii video. Dupa cum bine stiti, placile video lansate in ultima vreme disipa puteri de peste 200W necesitand solutii de racire din ce in ce mai masive si mai zgomotoase. Oare care va fi cooler-ul care-si va adjudeca coroana performantei? Aceasta este intrebarea la care incercam sa raspundem in articolul de astazi."
Articolul complet poate fi citit pe Lab501 (http://lab501.ro/racire/12-coolere-vga-in-test).
Astepta parerile voastre, ca intotdeauna :)!
poparamiro
26-12-2008, 00:19
Bun si folositor test, felicitarile mele.
Si eu ma intrebam de multa vreme care este clasamentul coolerelor vga.
Aici (http://www.awardfabrik.de/k-hlung-luft/thermalright-hr-03gt-vs.-zerotherm-hc92-6.html) un HR03GT vs HC92, HC92 cistigator.
Observ performanta foarte buna a lui Zerotherm GX815 pentru constructia lui (fapt mentionat si de tine).
Zerotherm isi face remarcata maiestria in constructia solutiilor de racire si aici, asteptam noutati de la ei :D
L.E.
Ar fi interesant de vazut cum merge Zalman VF1000LED cu 2 ventilatoare adaptate pe el.
SpeeDy^X2^
26-12-2008, 00:24
Sa traiesti matose!:bow2:
De mai demult asteptam acest test.
Ce sa zic legat de coolere majoritatea sunt faine,dar eu tot musashi astept sa vina pe stoc la anu' sa iau si eu unu.:love:
felicitari maestre. deci pt maniacii oc-ului zerotherm hands down iar pt restul lumii orice de la artic cooling.
Dragos Saraolu
26-12-2008, 10:24
Eu as declara castigatorul Scythe Musashi (pentru un user normal) : ocupa 2 sloturi, silentios, vine cu tot ce iti trebuie, compatibilitate mare, pret mediu. Zerotherm Hurricane HC92 CU la maxim este foarte zgomotos si ocupa 3 sloturi totusi, dar are si avantajul ca este mai ieftin, acum fiecare cu criteriile lui dar este bine sa vedem atat plusurile cat si minusurile.
Adaug si lista preturilor (cu 2 exceptii care nu le-am gasit in RO):
~137 lei - Arctic Cooling Accelero S1 Rev. 2 + Turbo Module
~140 lei - Arctic Cooling Accelero TwinTurbo
~158 lei - Xigmatek Battle Axe VD964
~??? lei - AURAS Fridge JES-988
~110 lei - Zerotherm GX815 Gamer Edition
~115 lei - Zerotherm Hurricane HC92 CU
~??? lei - Evercool Formula 2
~137 lei - Scythe Musashi
~114 lei - Thermalright HR-03 Rev. A
~ 85 lei - Akasa Vortexx Neo
~177 lei - Zalman VF1000LED
~110 lei - Coolink GFXChilla
Pentru cei care doresc radiatoare pentru placile video Scythe a pus la dispozitie SCVCH-100 (http://mediadot.ro/coolere/cooler-scythe-scvch-1000), este setul de la Musashi care poate fi achizitionat separat.
matose felicitari pentru test, ai muncit ceva la el, as recomanda doar folosirea a doua culori diferite in tabel, pentru cazul low si normal (sau default). Mai interesant ar fi fost folosirea unui GTX260 sau GTX280 deoarece ai fi avut la dispozitie toata gama de temperaturi: core, ambient si voltage regulator.
Eu as declara castigatorul Scythe Musashi (pentru un user normal) : ocupa 2 sloturi, silentios, vine cu tot ce iti trebuie, compatibilitate mare, pret mediu.
Compatibilitate din parti. Uite aici (http://translate.google.com/translate?hl=ro&u=http%3A%2F%2Fwww.computerbase.de%2Fartikel%2Fhar dware%2Fgehaeuse_kuehlung%2F2008%2Ftest_scythe_mus ashi_grafikkartenkuehler%2F2%2F&sl=de&tl=en), cea mai sugestiva poza fiind asta (http://www.computerbase.de/bildstrecke/22744/18/). Combinatia cu un 8800 GTS (28 de cm, devine mai lunga ca un GTX280) i-a facut pe nemti sa taie cage-ul harddisk-urilor (carcasa fiind un Thermaltake Shark (http://www.overclockercafe.com/Reviews/cases/Tt_Shark/pics/1013.jpg)).
Rezultate foarte interesante ale testului. Nu ma asteptam ca HC-92 sa depaseasca S1, chiar si la 3000 de rpm (a se citi ,,aspirator"). Totusi, dupa mine suprematia cooler-elor VGA si-o disputa (http://www.hardwarecanucks.com/forum/hardware-canucks-reviews/10715-thermalright-t-rad%B2-video-card-cooler-review-11.html) Arctic Cooling S1, Thermalright T-Rad2 si Thermalright HR-03GT, fiecare cu avantajele si dezavantajele sale. Mare pacat ca nu au putut fi incluse toate acestea in testul de fata.
Singura nelamurire a mea e legata de cat de indicate sunt unele solutii de racire prezente in test pentru un 4870, avand in vedere temperaturile (http://forum.computergames.ro/38896502-post26.html) foarte mari in zona vrm-ului. Cu siguranta multe dintre cooler-ele testate aici au rezultate catastrofale din acest punct de vedere (poate chiar si castigatorul testului), pentru ca nu ofera airflow si in acea zona. Mi-am exprimat aici o parere (http://forum.computergames.ro/38898153-post29.html) (presupunere) in aceasta privinta.
Nu ma asteptam ca HC-92 sa depaseasca S1, chiar si la 3000 de rpm (a se citi ,,aspirator").
Hai sa privim putin altfel problema....Daca nu ai nici o legatura cu domeniul asta si vezi prima oara un TRUE si un Z600, care crezi ca va fi mai bun? :)
HC92 este TRUE-ul heatsink-urilor video....la turatii mari straluceste...S1 este Z600....fanless, sau cu low-rpm, bate tot. Ce te face sa crezi ca aceleasi reguli care se aplica in cazul heatsink-urilor pentru CPU nu se aplica si in cazul heatsink-urilor VGA? Termodinamica este aceeasi.
burebista
26-12-2008, 12:55
Ok, alta viata. :)
Felicitari pentru munca depusa, a meritat.
O singura ciriiala am (normal tre' sa cirii :D): temperatura GPU e oarecum secundara la HD, trebuiau puse si temperaturile pe VRM-uri si celelalte care mai apar in RivaTuner.
Sunt sigur ca ar fi aparut ceva surprize.
Una peste alta S1 FTW urmat de Musashi. Asta pentru un user normal.
HC92 este TRUE-ul heatsink-urilor video....la turatii mari straluceste...S1 este Z600....fanless, sau cu low-rpm, bate tot. Ce te face sa crezi ca aceleasi reguli care se aplica in cazul heatsink-urilor pentru CPU nu se aplica si in cazul heatsink-urilor VGA? Termodinamica este aceeasi.
Pai in conditiile in care S1 e testat NUMAI cu un vent low-rpm, nu am cum sa-l cataloghez pe HC92. Eu cred ca impreuna cu un ventilator de 120 de mm @1600 rpm (http://www.pcgarage.ro/ventilatoare/scythe/slip-stream-120-mm-1600-rpm/) S1 ar fi fost castigatorul testului.
Probabil ca ai dreptate, uita-te la HC-92 cu fanul la turatie scazuta, e aproximativ la fel de zgomotos ca S1 cu fan-ul la 1000rpm si cu 4 grade mai fierbinte.
Dragos Saraolu
26-12-2008, 14:13
Compatibilitate din parti.
Este vorba de compatibilitate cu placile video, nu carcase. Daca foloseau un Blue Viper nu aveau nici o problema cu nici o placa video sau daca o luam asa nici macar un GTX260 standard nu incape in multe carcase, de renume chiar, inclusiv in acel Shark. In schimb cu greu vei gasi o placa video pe care sa nu-l poti monta, includ chiar noile GTX-uri, adica 260 si 280 si are avantajul ca iti raceste toata placa video, deci inclusiv zona VRM-ului.
@Dragos: M-am gandit sa folosesc un GTX260/280 dar din pacate testul se reducea la 4-5 coolere. Si mie mi-a placut Musashi, mai ales ca se vede calitatea in fiecare surub/radiator.
@burebista: Am toate screenshot-urile din RivaTuner, dar nu am vazut temperatura VRM pe acolo. Mai sunt doar temperaturile de la Memory IO si Shader Core. Dar ca o regula generala, ventilatoarele cu un flux de aer perpendicular pe placa racesc foarte bine zona VRM-urilor.
@Coco_: HC92 la inclinatia si airflow-ul care il are, in mod sigur raceste bine VRM-urile, am masurat cu degetometrul.
@Dragos Saraolu Eu trec tot la capitolul ,,compatibilitate" si eventualele ,,neintelegeri" cu carcasele. Eu spun ca Musashi este putin prost gandit. Sper ca versiunea urmatoare va avea acele heatpipe-uri mai scurte (nu inteleg de ce domne iarta-ma sunt asa de lungi) si baza cooler-ului (destinata contactului direct cu pastila) putin mai centrata (nu neaparat foarte centrata, dar nitel mai la dreapta).
Pai daca era putin mai la dreapta nu mai incapea pe HD 4870 :)!
Dragos Saraolu
26-12-2008, 15:31
As adauga ca toate placile video noi au GPU-ul pozitionat mai in fata PCB-ului (in stanga cum te uiti la placa video) fata de cele vechi in care era centrat pe PCB.
burebista
26-12-2008, 15:40
Recunosc cinstit ca nu stiu ce arata RivaTuner pe un HD4870 dar ar fi trebuit sa scoata si ce-i incercuit cu rosu in GPU-Z-ul de mai jos.
Aia e buba si ar fi fost important sa fie prinse si temperaturile alea acolo ca miine-poimiine se apuca f'un gugustiuc sa tina fanless un HD4870 oveclockat si dupa aia se mira de ce i-a pocnit dupa n luni.
Nu arata asa ceva RivaTuner, dar din experienta practica pot spune ca in testele fanless frigea ceva de speriat toata zona din preajma VRM-ului.
Oricum, fara radiatoare pe VRM la 800MHz frecventa GPU placa se inchidea dupa 3-4 minute de FurMark chiar si cu coolere care nu erau fanless, asadar racirea VRM-urilor e cruciala ;)!
Pai in conditiile in care S1 e testat NUMAI cu un vent low-rpm, nu am cum sa-l cataloghez pe HC92. Eu cred ca impreuna cu un ventilator de 120 de mm @1600 rpm (http://www.pcgarage.ro/ventilatoare/scythe/slip-stream-120-mm-1600-rpm/) S1 ar fi fost castigatorul testului.
Nici eu nu am testat Z600 cu Delta la 3000rpm, si cu toate acestea imi este foarte usor sa cataloghez TRUE. S1 pur si simplu nu mai scaleaza de la un nivel in sus, la fel ca absolut orice heatsink cu o asemenea distanta intre fin-uri...Asa cum spuneam mai sus, nu e nimic nou in lumea asta, si nu se schimba legile termodinamicii nici pentru HC92 si nici pentru S1.
Ca si all-rounder si eu tot pe S1 as pune banii, mai ales ca poate functiona bine mersi in regim silent. Strict de la o sarcina in sus, strict pentru benching as prefera HC92...si nu....nu l-as folosi in daily use :)
Matose, mai mult ca sigur RivaTuner arata temperatura pe VRM-uri. Eu am avut un 4870 si imi arata temperatura pe fiecare din cele 3 faze de alimentare ale GPU-ului, precum si curentul care trece prin ele.
Bun. Sper atunci sa existe o continuare a acestui test (in care sa fie inclusi si cei 2 mari absenti, T-Rad2 si HR-03 GT), tot cu 4870 in rolul principal, in care sa fie incluse si niste masuratori reale ale acelor temperaturi din zona vrm. Iar GPU-Z/RivaTuner nu sunt neaparat cele mai bune surse de monitorizare ale acestor temperaturi, asa cum spune si redactorul hardwarecanuks (http://www.hardwarecanucks.com/forum/video-cards/10877-thermalright-t-rad%B2-review-comment-thread-3.html)...
I am not claiming that the GPU-Z and Rivatuner VRM temperature reading is wrong. What I am trying to get across here is that people are saying "120°C is WAY too hot" without even knowing what temperature the inductors are rated for. They are falsely putting the temperature readings seen in the VRM panel in context with what they take proper GPU CORE temperatures to be. That is the first step to blowing something completely out of proportion.
In no way am I ignoring this since there is alot going on behind the scenes between myself and ATI while I try to figure out which VRMs this reading is coming from. The entire point of my posts here is not to brush this aside but rather to caution all of you from jumping to conclusions before proper and thorough research has been done.
Cat despre discutia cu principiile termodinamicii, prefer testele. Si mie mi s-a spus ca T-Rad2 nu are cum sa aibe rezultate decente la airflow scazut, si cu toate astea am un 4850 racit foarte bine cu T-Rad2 si 2 ventilatoare de 10 cm slim subvoltate @7V (la fel ca cele de pe Musashi).
Si o sugestie pentru redactorii lab501: Incercati nu numai sa creati teste, ci si sa consumati multa ,,presa" de specialitate, documentandu-va astfel privind cea mai potrivita metodologie de testare pentru review-urile voastre. In cazul de fata era suficient sa fi aruncat un ochi peste testul meu (http://forum.computergames.ro/141-articole-si-teste/411536-test-thermalright-t-rad2-2-ventilatoare-scythe-kaze-jyu-slim-de-100-100-12-mm.html) de pe cg si ati fi observat imediat problema (mai mult sau mai putin ,,cruciala") pe care am semnalat-o legata de temperaturile din zona vrm.
@Raptor: Te cred dar in RivaTuner 2.21 nu apare aceasta temperatura. Oricum, asa cum am zis si mai sus toate coolerele care au ventilatoare cu un flux de aer perpendicular pe placa racesc foarte bine zona VRM-urilor. Asta presupunand din start ca avem radiatoare pe circuitele VRM ale placii, care in cazul HD 4870 sunt necesare.
@Coco_: Te asigur ca redactorii Lab501 sunt la curent cu majoritatea review-urilor intocmite de site-urile de specialitate. Oricum, fiecare reviewer este indreptatit sa faca testul dupa cum crede ca este mai relevant pentru scopul urmarit. In acest review am urmarit strict capacitatea de racire a fiecarui cooler, acesta a fost si motivul pentru care nu am modificat nimic pe placa inafara de cooler (am pastrat aceleasi radiatoare pentru VRM si nu am atasat nici un ventilator pentru memorii).
Coco inainte de a fi redactori, noi suntem in primul rand overclockeri si site-ul este creeat tocmai pentru ca multe dintre review-urile "de specialitate" nu ne satisfaceau nevoile noastre si nu se potriveau cu ceea ce am descoperit noi in practica. Evident, atunci cand testul se adreseaza unei mase mai mari de cititori, si scopul produsului nu este neaparat overclocking-ul extrem, vom folosi metodologii de testare adecvate, ca doar nu reinventam noi roata in fiecare test :) Gandeste-te totusi ca pentru noi temperatura zonei VRM-ului de exemplu poate fi un factor care sa limiteze drastic overclocking-ul maxim, deci sunt aspecte de care ne lovim in practica mai des decat majoritatea cititorilor, din considerente practice. Tocmai de aceea suntem incantati de exemplu de HC92, pentru ca a facut fata (http://forum.crazypc.ro/attachment.php?attachmentid=28085&d=1203889017) in conditii nu tocmai normale (http://forum.crazypc.ro/attachment.php?attachmentid=28091&d=1203905407) de utilizare.
RivaTuner 2.21 pe un 4870. M-ar fi interesat si pe mine enorm termeratura VRM-urilor
matose a mancat prea multi carnati si nu a mai vazut VRM-urile de burta? :D
La mine arata cam asa Hardware Monitor :D! Am mancat multe sarmale.... :P!
Dragos Saraolu
26-12-2008, 19:16
Posibil sa fie nevoie de vreun plugin bifat pentru acele temperaturi la VRM.
Ar trebui sa-ti arate default si VRM-urile.. Ai macar ce bifa in setup la hardware monitoring?
4870 (din pacate) este o placa video a carei temperaturi in zona vrm-urilor o iau pe aratura fara o racire adecvata. Unii (precum SKYMTL - redactor hardwarecanucks) spun ca acele temperaturi sunt in limitele specificate de producatorii ,,sub-pieselor" respective, si deci nimeni nu trebuie sa se ingrijoreze.
Mie insa 4850-ul fanless (e adevarat, t-rad2 nu e deloc indicat pentru a fi folosit fanless) a incetat in furmark sa mai trimita semnal la niste valori acceptabile ale temperaturilor la nivelul core-ului gpu, insa la niste cresteri bruste ale temperaturilor din zona vrm (monitorizare facuta cu ajutorul GPU-Z). Poate ca nu e asta neaparat cauza, poate fi chiar un bug al aplicatiei furmark.
Eu chiar am dorit ca testele viitoare ale baietilor mai priceputi ca mine (si mai ,,potenti" ca produse testate) sa fie facute pe un 4870, unde speram sa iasa in evidenta capabilitatea fiecarui cooler in parte de a raci si zona respectiva a vrm-urilor (la fel ca in acest (http://www.xbitlabs.com/articles/coolers/display/twinturbo-musashi_12.html#sect0) test, unde in comparatie cu racirea stock aproape toate celelalte cooler-e au niste rezultate hilare). Si asta pentru ca 4870-ul este un caz extrem de particular, ce nu are legatura din acest punct de vedere cu nicio alta placa video. 4850-ul (8800GT-ul) e subtire de vara comparativ cu acesta...
Inca o data spun ca sper sa existe inca un test (continuare), cu mai putine cooler-e, dar sa le includa pe cele importante - Musashi, S1 (ideal cu fan de 120 @1000 rpm, fan de 120 @1600 rpm, 2*fan 92 mm @ 1500 rpm), HC92, T-RAD2 (ideal cu fan de 120 mm @1000 rpm, fan de 120 @1600 rpm, 2*fan 92 mm @ 1500 rpm, 2*fan 10 cm slim Scythe pe care le imprumut eu daca e cazul pentru test - pot fi folosite cele de pe Musashi) si HR-03 GT (ideal cu fan de 120 @1000 rpm, fan de 120 @1600 rpm). Si metodologia sa semene nitel cu cea xbitlabs (http://www.xbitlabs.com/articles/coolers/display/twinturbo-musashi_12.html#sect0)...
Am explicat deja de ce nu am inclus si temperatura VRM: in primul rand pentru ca RivaTuner nu mi-a afisat-o iar in al doilea rand pentru ca m-am axat strict pe capacitatea de racire a fiecarui cooler in parte. Oricum te asigur ca in cazul oricarui cooler cu flux de aer care sufla spre placa video, VRM-urile or sa stea la o temperatura OK. In orice caz acestea sunt facute sa reziste la temperaturi mari (de peste 100 grade Celsius).
XBit Labs nu mai sunt demult o referinta in domeniu, testele lor pierzind din ce in ce mai multa credibilitate ;)!
Coco...eu iti inteleg punctul de vedere si imi doresc si eu sa avem la dispozitie toate heatsink-urile de baza, dar asta depinde de producatori si importatori din pacate, nu de noi...
Cat despre temperatura VRM-urilor, daca 4870 tot este un caz atat de specific, cu atat mai mult nu ar fi fost corect sub nici o forma sa facem o clasificare a heatsink-urilor bazata pe temperatura VRM-ului acesteia, pentru ca nu ar fi fost relevanta. Daca VRM-ul acesteia se incinge mai mult decat ar fi cazul, asta este problema celor de la ATI, nicidecum a producatorilor de heatsink-uri. Am vazut placi de baza carora le pocnea VRM-ul cu procesorul stock...problema producatorului, nu a heatsink-ului folosit pentru racirea procesorului....
Mai exista inca un considerent....Daca ar fi sa facem clasificari dupa temperatura circuitelor de alimentare, heatsink-urile de CPU castigatoare ar fi Gemini II, Sammurai Master, SI-128, nu True, FZ120, Z600 s.a.m.d.
In cazul testului de fata, noi am urmarit sa evidentiem capacitatea de racire GPU-ului si pentru a putea include cat mai multe modele de heatsink-uri in test am ales 4870, nu GTX280 sau 260. Faptul ca aceasta are anumite caracteristici iesite din comun, din cauza unei proiectari defectuoase a circuitului de alimentare nu fac obiectul acestui test si nu infuenteaza capacitatea de racire a nucleului grafic, sau mai bine zis constructia si functionarea unui heatsink.