Proiect - Enzo Ferrari HTPC
Dupa aproximativ 10 ani, timp īn care am avut de lucru cu fel de fel de computere, īncepusem sa cam dau īn plictiseala cīnd ma uit la carcasele tipizate la care nu s-a schimbat īndealungul anilor mai nimic.
Managementul pozitionarii echipamentelor de hard īn interior sīnt la fel ca īn 1983. Ce s-a schimbat este doar design-ul acestora cu fel de fel de fite si moace, una mai plictisitoare ca cealalta, la care s-a adaugat pe laterala stīnga un geam si cam atīt.
Īn sectorul HTPC s-a mai miniaturizat ceva dar īn rest....... apa de ploaie. Fostele carcase desctop, orizontale de birotica gen IBM auf fost rebotezate īn HTPC si preturile s-au umflat peste masura.
Īn situatia asta ma tot gīndeam, oare unde, īn ce se mai poate monta echipamentul de hard al unui PC respectiv HTPC si-mi vebnise idea: - MASINI MINIATURA !
Īn cele din urma la o plimbare de dupaamiaza, īn vitrina unui magazin SH vad un Enzo Ferrari radiotelecomandat, mizerabil si plin de autocolante destul de maricel.
Ei bine, cīnd l-am vazut mi-a picat fisa! Asta e .....
...si am dat 15 EURO pe minunea asta mizerabila si defecta.
CARCASA
Aici va puteti da seama īn ce stare deplorabila a fost masinuta.
Geamurile asa zisele aerisiri, totul numai atrape lipite sau turnate dintr-o bucata.
Numai pt. a da jos autocolantele si mizeria mi-a trebuit mai bine de o saptamīna.
A m folosit fel de fel de materiale de curatat si a fost mai mult de lucru decīt mi-am putut īnchipui.
Oricum, masina are dimensiunile ideale pt. a face un HTPC din ea.
O placa de baza ITX cu dimensiunile de 17 x 17 cm are aici loc suficient.
HARDWARE
Despre echipamentul de hard nu sīnt prrea multe de spus.
Tinīnd cont ca masinuta urmeaza a se transforma īntr-un HTPC cu utilizare multimediala, m-am hotarīt pt.:
- Placa de baza Mini ITX Zotac ION A-E Atom 330 DualCore
- 4 GB RAM (2 x 2 GB) Corsair PC2-800
- Mecanism optic DVD combo Samsung
- 1 x DVB-T USB Geniatech
- 1 x Video Compose USB Stik Easy Cap
- 4 x Ventilatoare aditionale cu diametrul de 80 Enermax WARP Fan UC-8AEBS
Īn ceea ce priveste hard discurile, nu m-am hotarīt īnca ce sa-i pun. Oricum vor fi puse 2 x 500 GB la dimensiune de 2,5" de notebook si nu de 3,5" ca īn PC-urile normale. Astea vor fi cumparate esalonat si nu ambele deodate ca nu sīnt chiar asa de ieftine.
Pt. teste am folosit un HDD de īmprumut dintr-un alt PC pe care-l posed.
Īn imaginea de mai sus, se vede momentul testarii echipamentului īn stare deschisa, vizionare TV prin DVB-T
Īn ceea ce priveste cele 4 ventilatoare, asta exista deja īn posesea mea dar ramīne de vazut cum se comporta echipamentul īn stare īnchisa īn carcasa masina si īn functie de conditiile de temperatura emise, voi hotarī daca le voi monta sau nu.
MODIFICAREA
Toata actiunea de modificare are defapt 2 parti:
- 1 Caroseria
- 2 Sasiul
Īn ceea ce priveste caroseria, aceasta este departe de original. Aici nu numai ca totul ce la original sīnt aerisiri (frīne, motor, radiator) aici sīnt atrape lipite aditional, geamuri nu exista, e montat un eleron ce n-are ce cauta aici, farurile sīnt cromate.
Toate acestea trebuiesc modificate īn asa fel īncīt sa fie cīt mai aproape de original din punct de vedere optic. .
Īn imaginile de mai jos vedeti cīteva aspecte din modificarea caroseriei.
cu un miniflex (dremel - king kraft) m-am apucat sa decupez geamurile, aerisirile, am taiat jos botul masinii complet deoarece acesta va fi fixat ulterior pe sertarul mecanismului optic DVD.:
Dupa ce am prelucrat caroseria asa cum trebuie,slefuit, chituit, netezit etc., este pregatita pt. vopsit:
Pt. vopsit am folosit 2 x 150 ml Humbrol Red 19 si 1 x 400 ml Motip Autolack cod culoare 41640.
Ambele sīnt de aceasi nuanta de rosu tipic Ferrari, ambele sīnt acril lucios.
Asa arata rezultatul !
Caroseria este īn mare parte terminata, unde sīnt la original aerisirile motor, frīne radiator etc. este integrata plasa de poliester densa (asemanatoare cu plasa de tīntari dar cu densitate mai mare), parbrizele laterale si luneta din folie de plastic transparent de 0,75 mm sīnt si ele lipite. folia ce urmeaza a fi lipita ca parbriz va fi pusa la sfīrsit deoarece mai trebuiesc efectuate masuratori īn interior cu sasiul montat.
Pt. sasiu am folosit tablade aluminiu de 1,5 mm
Acesta a fost conceput dupa inspiratia originalului din plastic si gīndit īn asa fel īncīt sa aiba si structura de rezistenta necesara, un acces usor pt. conexiuni dar totusi ascunse si pt. o racire corespunzatoare a componentelor montate, folosind orificiile decupate īn caroserie ce sīnt identice cu cele ale masinii originale.
Īn imaginea de mai jos, se poate recunoaste prin marcaje, pozitionarea ecchipamentului hardware
- Loc pt. 2 x HDD īn spate
- Sursa va fi fixata līnga placa de baza
- Mecanismul optic īn fata integrat pīna la jumatate īnsasiu pt. a evita lovirea caroseriei de catre sertar la deschidere īn partea frontala.
De mentionat, sasiul este compus din 4 parti principale demontabile, asta pt. cazul ī care pe viitor s-ar ajunge la hardware udate iar īn cazul īn care ceva nu se potriveste sa nu tebuiasca de fiecare data sa reconstruiesc īntregul sasiu ci numai partea cu pricina:
Asa arata sasiul montat īn caroserie:
si asa arata cu rotile montate:
Pt. mecanismul optic am montat doua sine culisabile din cornier de aluminiu (10 x 10 x 2 mm), iar spatiul ramas īn spatele mecanismului optic are ca rol accesul cablurilor de racord care pica practic sub masina si va fi īnchis cu un capac separat ulterior sau va fi montat un filtru de praf, fiind folosit sectorul respectiv ca aspiratie de aer pt. racirea componentelor.
Asa arata īn stare montata:
Aici am proptit doar botul masinii de caroserie pt. a vedea cam cum arata īn stare finita.
Botul masinii va fi fixat īn suruburi de 1 mm de sertarul mecanismului optic si se va deplasa cu acesta la deschidere
Asa arata din laterala. Mai este spatiu suficient īntr-e sol si burta mecanismului optic:
Sasiul este si el acum vopsit si pregatit de montaj:
O mare parte a echipamentului este montat.
Dupa cum se vede si mecanismul optic DVD a fost vopsit īn rosu si negru.
Barele pe care sīnt montate ventilatoarele, sīnt prinse īn suruburi de sasiu dar īntr-e bare si sasiu sīnt inele de cauciuc care sa īmpiedice propagarea vibratiilor de la acestea.
Īn ceea ce priveste ventilatoarele din imagini, nu este sigur daca vor ramīne acestea sau voi pune altele mai bune + un fan controler cu display sub parbriz
Nu va lasati impresionati de dezordinea cablajului. Aici mai e de lucru si cablajul va fi īn īntregime modificat si tras īn Sleeving:
Īn imaginea de mai jos se vad īn stīnga si dreapta doua butoane rosii montate īn sasiu.
Acestea sīnt īn stīnga POWER (Start PC) si īn dreapta RESET:
Īn urmatoarele 3 imagini, este caroseria montata pt. a vedea cam cum arata toata povestea:
Am montat si botul masinii pe sertarul mecanismului optic si asa arata:
Asta este stadiul lucrarii azi, 23.06.2010.
Īn urmatoarele zile am sa cumpar primul HDD de 500 GB si materialul necesar pt. prelucrarea cablajului.
Vor mai urma poze si explicatii !
Sper sa va placa ideea mea !
PS:
Ce-am uitat sa va spun, masina este o fosta radiotelecomandata īn scara 1:6 cu dimensiunile: Lungime 75 cm x latime = 30 cm x īnaltime 20 cm.