Warning: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in ..../includes/class_bbcode.php on line 2958

Warning: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in ..../includes/class_bbcode.php on line 2958
A64 memory controller info
Results 1 to 27 of 27

Thread: A64 memory controller info

  1. #1
    Bunny Fastard Caligula's Avatar
    Join Date
    Sep 2004
    Location
    Clubul Violatorilor de Imbecili
    Posts
    1,455

    Default A64 memory controller info

    O mica paranteza pe A64.
    Pentru a avea bandwidth cat mai mare, urmatorii parametri sunt cruciali:
    * TRCD - depinde de tipul de memorie pe care il aveti
    * TRP - idem
    * TRAS - idem, dar si de tipul de chipset, se cauta prin incercari cu memtest la advanced A64 controller properties or smth
    * T Row Cycle - parametru de memory controller A64, eu l-am gasit "ideal" undeva la 10 sau chiar 9
    * T Write Recovery - idem, l-am gasit "bun" pe la 2 sau 1.
    * T refresh cycle - de cautat prin incercari, ideal cat mai mare (64us ar fi ideal).

    Ceilalti parametri au un impact mic asupra performantei si destul de mare (in sensul negativ) asupra stabilitatii.
    De ex, la subsemnatul, pe un opteron 144@2.8GHz (9x312), memoria pusa in 5:4 1T, TRAS: 7 TRCD: 3 TRP: 2 TCAS: 3, row cycle coborat de la 11 la 9 si write recovery de la 4 la 2, am sarit in memtest cu peste 200MB/s ca bandwidth. Ca spor de performanta, am scos in SuperPI acelasi scor cu memoria pe timingurile vechi dar cu procesorul la 2860MHz, dar acolo era mult mai instabil.
    De asemenea, din experienta proprie am constatat ca la 1:1, TRWT e crucial in stabilitate si trebuie marit cate putin pentru a atinge FSB mai mari.
    Micsorand multiplicatorul la procesor si crescand FSB, stress-ul pe memory controller creste si deci va trebui marit VCore. Un memory controller integrat are deci si dezavantaje De aici, o idee ar fi ca un A64 e mult mai instabil la o anumita frecventa (normal, mai mare decat default) in 1:1 decat in 5:4 sau 2:3.

    As fi curios ce descoperiti in 1:1 sau alti divizori de memorie.

    A guilty conscience is more honorable than regret.

  2. #2
    Crazypc Club sabinus's Avatar
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    Giurgiu
    Posts
    970

    Default

    As adauga un parametru important, langa T Row Cycle, si anume T Row Refresh Cycle sau Trfc, cat mai mic posibil.
    Verificat cu SuperPI
    E8400 |Tuniq Tower 120 |4 GB GEIL 2x2GB PC6400 Ultra+|Sirtec 560W PSU w. Wattmeter|Xaser III SuperTower| DFI LP LT P35|Creative X-Fi XTreme Music| LG DVD RAM| GigaWorks S750 THX
    __________________

  3. #3
    Tech Support EXT's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Posts
    145

    Default

    Recomandat pentru cel mai bun raport stabilitate/performanta:

    Trc - 7
    Trfc - 12 pentru Winbond, 14 pentru Samsung
    Tref - 1032 (mai mic pentru stabilitate, mai mare pentru performanta)
    RW queue bypass - 16X
    Bypass max - 7X
    Max async latency - 7ns
    Read preamble - 5.5ns
    Idle cycle limit - 16clks (mai mic pentru performanta, mai mare pentru stabilitate)
    Dynamic ICC - Enable pt Winbond, Disable pt Samsung
    Drive/Data strenght - 2/1 pentru Winbond, 7/3 pentru Samsung. Depinde mult de exemplarul de CPU si de memorie, ca si de temperatura procesorului.

    Setarile sunt cele facute in BIOS, A64 Tweaker mai raporteaza gresit.

  4. #4

    Default

    ...ok pot sa intreb ceva aici? deja incepe sa ma scoata din sarite sistemul meu.
    Am memoriile din semnatura, verificate ca avand samsung TCCX-uri, si se comporta astfel:

    2T merg 280Mhz la 2.5 4 4 8, si poate ar merge si mai sus, daca le-as pune o turbina sa le raceasca, dar nu sunt genul cu avioane in calculator

    scopul meu este evident 1T:

    Nu vor sa mearga 1T in config de mai jos, nici macar la 200MHz cu HTT 5x multi 9x, oricat voltaj pun pe ele, sau pe VAGp la latente 3 4 4 8, celelalte setari puse pe auto din bios, nu m-am bagat..
    Evident nu vor sa mearga nici mai sus, pica memtest #8 dupa mai putin de 1 minut, bsod in windows instantaneu.

    Am incercat modificare doar HTT, coborare. nici un rezultat.
    Modificare multi... la 5x sunt stabile cel putin jumatate de ora in memtest, mai mult n-am testat, oricum e un salt imens fata de cateva secunde cat aveam inainte, o sa fac un test de noapte seara asta....

    Acum vine partea BUNA...incerc 1T la Multi 5x si HTT 2x, cu 2,8V pe ele[2,78 raportati] Vagp 1.7V, ale dr*c* memorii se duc in prostie, le-am testat 30 de minute, testul 8 din prime, nici o eroare LA 270MHZ.

    ar mai fi un mic amanunt, boot screen-ul zice ca sunt la 2T, memtest zice ca sunt la 1T, si BIOS-ul epox zice ca sunt la 1T...incep sa ma enerveze epox astia, ca mai au si alte bube cu raportari de tensiuni aiurea si inversari de tensiuni [inainte de ultimul upgrade de bios vagp de 1.6= 1.7 de fapt, si invers, ma rog, trecem peste]

    Si acum intrebarea mea: cine pisicii masii e de vina in toata problema asta? mentionez ca este un fel de knows issue intre epox si memoriile TCCX, adica mai multa lume a raportat ca nu merg 1T, si epox se face ca ploua, da vina pe controller-ul de pe venice..ale naibii chipuri sunt proaste toate, numa placa lor e buna...
    revenind...e placa de vina, sau controller-ul de pe proc?

    nu de alta, dar sunt pe cale sa-mi cumpar niste VX-uri pentru simplul motiv ca alea nu au cipuri TCCD, si sper ca pe Winbond sa mearga macar 250Mhz la 1T...

    ...naiba, imi puteti spune si mie niste valori "failsafe" dpdv stabilitate pentru seria aia kilometrica de parametri, de la CAS la DWS skew value din bios? stiu ca multa lume are dfi, dar mare parte din optiuni sun customizabile si pe epox, odata cu ultimul lor bios, cu exceptia drive strength pot sa setez mai tot..eu am tot experimentat dar config asta e capoasa.

    edit: probabil din cauza faptului ca nu-mi stiu tabelele de memory dividers, sau poate din cauza biosului retard epox, care mai nou are multi de 4x, in everest si sandra, multi-ul de 4x punea ram-ul la 216, in memtest insa tot 270 afisa, iar in cpu-z tot 270.
    modificat multi la 5x, sofar no BSOD, 20 de minute de memtest cu 5x, test 8, fara erori...toate programele raporteaza 270Mhz, deci ruleaza 1:1 sigur..asa voi testa stabilitatea la 270...intre timp as dori sa ma lamureasca cineva, daca poate, asupra celor expuse mai sus.
    Last edited by DyJohnnY; 23-11-2005 at 00:39.
    Ignorance is bliss| :: MB Abit KN8 Ultra v1.1 || CPU Venice 3000+ @ 2350Mhz, powered by 1.4V, stepping 0517 BPEW|| HS XP-90 FANLESS || RAM - 1GB TWINX 3200C2PRO[TCCX inside] @ 250Mhz, [2,5-4-4-8 @ 1T] - powered by 2.8Vdimm || GPU - Gainward 7600gt SilentFx || PSU BlueStorm 400W || Control Logitech MX510 rosu & Benq X-500 || CASE - DIY woodden case - w 2xSUNON A2123HST@110V || HDD - SpinPoint 200GB PATA || DVD-RW - DVR-111 [109 - died]

  5. #5
    Crazypc Club sabinus's Avatar
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    Giurgiu
    Posts
    970

    Default

    "Verificate ca avand TCCX" , ce inseamna asta?
    TCCX poate fi TCC5 sau TCCD .
    Ce revizie sunt memoriile ?
    E8400 |Tuniq Tower 120 |4 GB GEIL 2x2GB PC6400 Ultra+|Sirtec 560W PSU w. Wattmeter|Xaser III SuperTower| DFI LP LT P35|Creative X-Fi XTreme Music| LG DVD RAM| GigaWorks S750 THX
    __________________

  6. #6
    Bunny Fastard Caligula's Avatar
    Join Date
    Sep 2004
    Location
    Clubul Violatorilor de Imbecili
    Posts
    1,455

    Default

    Pune 6-3-3-2.5 si mai da o tura. Unele tccd nu agreeaza cas3. Si htt multi 3x.

    A guilty conscience is more honorable than regret.

  7. #7

    Default

    memoriile sunt TCCX, adica nu stiu dac sunt TCCD sau TCC1,2,3 sau cate variante mai sunt. asa mi-a spus ramguy pe IC inquiry thread de pe house of help.
    @caligula
    Am incercat la cas3 am incercat la cas 2.5, nu vrea sa mearga decat in conditiile de mai sus, cu multi sub 6x in 2.5 4 4 8 1T, incepand cu 200mhz pana pe la 270mhz..dar am o vaga impresie ca nu sunt prime stable la 270mhz chiar cu multi 5x. oricum imi doresc macar macar, minim la 200mhz sa mearga 1T si rulez asincron procesorul daca e nevoie, doar sa am 1T ...


    a si multi l-am pus la HTT 2x, aceleasi probleme, cum sare multi-ul la cpu de 5x, am erori in memtest
    Last edited by DyJohnnY; 23-11-2005 at 12:12.
    Ignorance is bliss| :: MB Abit KN8 Ultra v1.1 || CPU Venice 3000+ @ 2350Mhz, powered by 1.4V, stepping 0517 BPEW|| HS XP-90 FANLESS || RAM - 1GB TWINX 3200C2PRO[TCCX inside] @ 250Mhz, [2,5-4-4-8 @ 1T] - powered by 2.8Vdimm || GPU - Gainward 7600gt SilentFx || PSU BlueStorm 400W || Control Logitech MX510 rosu & Benq X-500 || CASE - DIY woodden case - w 2xSUNON A2123HST@110V || HDD - SpinPoint 200GB PATA || DVD-RW - DVR-111 [109 - died]

  8. #8
    Bunny Fastard Caligula's Avatar
    Join Date
    Sep 2004
    Location
    Clubul Violatorilor de Imbecili
    Posts
    1,455

    Default

    E posibil sa ai memory controller muci. Dar e o parere.
    Ai incercat sa schimbi memoriile in cealalta pereche de sloturi?

    A guilty conscience is more honorable than regret.

  9. #9

    Default

    dap, se comporta la fel si in celalalt slot...am inversat si modulele intre ele...nimic. dar dupa cum am scris mai sus, au mers 280MHZ 2T 1:1 cu procul la 2520, si procul statea la 45 de grade, subvoltat.. e sapt 17..si parca asta era o saptamana buna...cum poate sa mearga 2T asa de sus, si cum sar de 5x multi sa arunce erori si BSOD la 1T...
    m-am gandit la memory controller, dar take a look here, nu sunt singurul cu problema asta
    http://www.aoaforums.com/forum/showthread.php?t=30921

    o gramada de oameni cu problema asta, si ala de la epox se face ca ploua..sper sa gasesc pe cineva dispus de experimente cu memoria si procul meu, sa ma conving ca e procul de vina, sau cum suspectez placa de baza...careia nu-i pot face nimic, ca nu are trecute in specificatii command rate 1T...nici naiba nu garanteaza asta.
    Ignorance is bliss| :: MB Abit KN8 Ultra v1.1 || CPU Venice 3000+ @ 2350Mhz, powered by 1.4V, stepping 0517 BPEW|| HS XP-90 FANLESS || RAM - 1GB TWINX 3200C2PRO[TCCX inside] @ 250Mhz, [2,5-4-4-8 @ 1T] - powered by 2.8Vdimm || GPU - Gainward 7600gt SilentFx || PSU BlueStorm 400W || Control Logitech MX510 rosu & Benq X-500 || CASE - DIY woodden case - w 2xSUNON A2123HST@110V || HDD - SpinPoint 200GB PATA || DVD-RW - DVR-111 [109 - died]

  10. #10
    .
    Join Date
    Sep 2004
    Posts
    501

    Default

    pe un 9nda3j(rev 2.1) am dus 280MHz (2-2-2) 1:1 cu Fx55 si 2x512 BH5.Deci placa de baza nu e vinovata.

    In cazul tau,
    95% e procesorul.Nu vrea 1T saracul.Iar restul de 5% e incompatibilitate mobo-memorii.
    Incearca cu alt proc.

  11. #11
    Bunny Fastard Caligula's Avatar
    Join Date
    Sep 2004
    Location
    Clubul Violatorilor de Imbecili
    Posts
    1,455

    Default

    Epox merge si peste 330, deci probleme nu ar fi. Asculta si la mosu' sang ca le zice bine, procesorul - sau mai bine zis memory controller din el - e de vina.
    Na ce zice si EpoxTech acolo "But the memory controller isn't on the mainboard - so why be angry with us ?".

    A guilty conscience is more honorable than regret.

  12. #12
    Crazypc Club sabinus's Avatar
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    Giurgiu
    Posts
    970

    Default

    Ai incercat si versiuni mai vechi de bios? sau biosuri modate ?
    E8400 |Tuniq Tower 120 |4 GB GEIL 2x2GB PC6400 Ultra+|Sirtec 560W PSU w. Wattmeter|Xaser III SuperTower| DFI LP LT P35|Creative X-Fi XTreme Music| LG DVD RAM| GigaWorks S750 THX
    __________________

  13. #13

    Default

    edit: despre bios-uri
    bios vechi cred ca avea placa de la mama ei, la epox sunt aproape 0 bios-uri modate, n-a fost nebunie ca pt neo3, exista un bios, care imi permitea sa folosesc 2.5X in loc de 2x ...sunt cam noob la ceea ce inseamna asta...probabil se refea la HTT...
    update la bios am facut de cateva zile, si dupa cum vedeti nici o modificare. insa ultimul bios a descuiat multe din setarile pt memorii, Tref, twtr trc, dqs skew control samd, lucruri care nu erau accesibile pana acum, de aia va intrebasem de niste setari pentru stabilitate, pt optiunile astea...

    uf ...sa incerc cu alt proc e mai greu..o sa incerc procul meu in alta placa, si o sa incerc si alte memorii la mine...ma faceti sa ma razgandesc asupra unor VX-uri pe care vroiam sa inlocuiasca beculetzele astea de c2pro, pt simplul motiv ca aveau BH-5 care NU ESTE TCCD, cu care multa lume raporta probleme...
    o sa revin cu informatii cand o sa am timp sa testez procesorul si alte memorii, mersi de sfaturi...sper totusi sa fie aia 5%, ca procul asta prea imi place cat se duce in OC..fie el si 2T [da, nu am pretentii mari ]
    Last edited by DyJohnnY; 23-11-2005 at 14:51.
    Ignorance is bliss| :: MB Abit KN8 Ultra v1.1 || CPU Venice 3000+ @ 2350Mhz, powered by 1.4V, stepping 0517 BPEW|| HS XP-90 FANLESS || RAM - 1GB TWINX 3200C2PRO[TCCX inside] @ 250Mhz, [2,5-4-4-8 @ 1T] - powered by 2.8Vdimm || GPU - Gainward 7600gt SilentFx || PSU BlueStorm 400W || Control Logitech MX510 rosu & Benq X-500 || CASE - DIY woodden case - w 2xSUNON A2123HST@110V || HDD - SpinPoint 200GB PATA || DVD-RW - DVR-111 [109 - died]

  14. #14
    Motan agresif Neo's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    The Emerald Dream
    Posts
    2,314

    Default

    Parerea mea este ca unele TCCX-uri pur si simplu nu se pupa cu Venice. Din ciclul si eu mi-am luat-o, sigur procesorul nu are nimic, sigur mobo e ok. Raman memoriile. Schimba, pune alte TCCDuri pretestate si vezi cum merg. Daca nu, ia-ti BH-5 old school, ca tot raman t3h sh!t
    Stop being bad.



  15. #15
    Bunny Fastard Caligula's Avatar
    Join Date
    Sep 2004
    Location
    Clubul Violatorilor de Imbecili
    Posts
    1,455

    Default

    Revenind la subiect, ca sa subliniez importanta lui TRAS: cautati-l prin incercari succesive in intervalul 5-12 de ex. Eu am bandwidth maxim pe la RAS 9-10 - si asta o crestere cam de 100MB/s in memtest, deci nu cel mai mic e cel mai bun neaparat.

    A guilty conscience is more honorable than regret.

  16. #16
    Motan agresif Neo's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    The Emerald Dream
    Posts
    2,314

    Default

    In mod ciudat, la mine, tRAS ideal este 7. Si culmea este ca extremele (0 si 15) dau un b/w mai slab cu exact 70MB/s
    Stop being bad.



  17. #17
    Crazypc Club sabinus's Avatar
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    Giurgiu
    Posts
    970

    Default

    Teste succesive cu TRas intre 0 si 10 pe Opteron, cate 5-6 rulari SS si Everest ... au iesit neconcludente, in cadrul marjei de variatie de la test la test au iesit cam egale.
    E8400 |Tuniq Tower 120 |4 GB GEIL 2x2GB PC6400 Ultra+|Sirtec 560W PSU w. Wattmeter|Xaser III SuperTower| DFI LP LT P35|Creative X-Fi XTreme Music| LG DVD RAM| GigaWorks S750 THX
    __________________

  18. #18

    Default

    tRAS-ul ideal e între 0 şi tRCD + CAS + 1. E greu de spus care e cea mai bună valoare în acest interval, probabil depinde de la aplicaţie la aplicaţie, mie mi-a dat cel mai bine pe 0, 1, 3 şi 5, asta după 5 rulări succesive în două aplicaţii rulate (Quake 3 şi RealStorm Bench 2004). Peste 6 performanţa scade destul de mult. Link.


    * T Row Cycle - parametru de memory controller A64, eu l-am gasit "ideal" undeva la 10 sau chiar 9
    N-am văzut memorie care să nu ţină tRC=7 pe A64, şi am testat vreo 30. Plus că am încercat şi plăci de bază ieftine (micro-ATX, GeForce 6150) şi pe toate mergea tRC-ul la 7.

  19. #19
    Administrator
    Join Date
    Oct 2004
    Location
    Bucuresti
    Posts
    1,619

    Default

    Neo - o fi ca PH-ul negativ sau pozitiv
    navigheişăn, piele, abe-es, ful...

  20. #20
    Crazypc Club sabinus's Avatar
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    Giurgiu
    Posts
    970

    Default

    Rabbit, Gizas spunea ca la el TRas optim este pe la 9-10, nu a zis ca nu-i tine tRas =7.
    E o diferenta.
    E8400 |Tuniq Tower 120 |4 GB GEIL 2x2GB PC6400 Ultra+|Sirtec 560W PSU w. Wattmeter|Xaser III SuperTower| DFI LP LT P35|Creative X-Fi XTreme Music| LG DVD RAM| GigaWorks S750 THX
    __________________

  21. #21

    Default

    Nici eu n-am zis că nu ţine 7 tRAS-ul, mă refeream la tRC, citeşte cu atenţie.

  22. #22
    Crazypc Club sabinus's Avatar
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    Giurgiu
    Posts
    970

    Default

    acum am vazut.. mea culpa

    Quote Originally Posted by Rabbit
    Nici eu n-am zis că nu ţine 7 tRAS-ul, mă refeream la tRC, citeşte cu atenţie.
    E8400 |Tuniq Tower 120 |4 GB GEIL 2x2GB PC6400 Ultra+|Sirtec 560W PSU w. Wattmeter|Xaser III SuperTower| DFI LP LT P35|Creative X-Fi XTreme Music| LG DVD RAM| GigaWorks S750 THX
    __________________

  23. #23
    Bunny Fastard Caligula's Avatar
    Join Date
    Sep 2004
    Location
    Clubul Violatorilor de Imbecili
    Posts
    1,455

    Default

    Quote Originally Posted by Rabbit

    N-am văzut memorie care să nu ţină tRC=7 pe A64, şi am testat vreo 30. Plus că am încercat şi plăci de bază ieftine (micro-ATX, GeForce 6150) şi pe toate mergea tRC-ul la 7.
    Nu zic ca nu o fi asa, eu am facut jonglerii doar cu memtest si vedeam cat sare in b/w. Dar nu am scos mai bine cu 7 decat cu 10-11.

    A guilty conscience is more honorable than regret.

  24. #24

    Default

    Memtest-ul e absolut irelevant la testarea lăţimii de bandă, e ca şi cum ai face benchmark la 7800 GTX în 3DMark 99. Plus că durează sub o secundă, câtă încredere poţi avea într-un test care-ţi dă rezultatul practic instantaneu?

  25. #25
    Motan agresif Neo's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    The Emerald Dream
    Posts
    2,314

    Default

    huh?! Atunci suntem cu to(n)tii irelevanti si inapoiati. B/w de memtest se reflecta perfect in b/w dat de Sandra sau Everest.

    Si in caz ca nu ai observat, 3DM2001SE, considerat de tine irelevant, este inca folosit pentru aprecierea performantei globale a trio-ului proc-memorii-placa video.
    Stop being bad.



  26. #26

    Default

    B/w de memtest se reflecta perfect in b/w dat de Sandra sau Everest.
    Evident. Nu şi performanţele reale. D-aia tRP-ul contează mai puţin decât CAS-ul în aplicaţii uzuale (3DMark, Quake3, ce vreţi voi), în schimb în Memtest şi Sandra e invers.
    Last edited by Rabbit; 11-12-2005 at 17:54.

  27. #27
    Bunny Fastard Caligula's Avatar
    Join Date
    Sep 2004
    Location
    Clubul Violatorilor de Imbecili
    Posts
    1,455

    Default

    Quote Originally Posted by EXT
    Setarile sunt cele facute in BIOS, A64 Tweaker mai raporteaza gresit.
    Daca ai cpu-z sau clockgen pornit. Se pare ca e aglomeratie pe SMBUS

    A guilty conscience is more honorable than regret.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. [hwbot] 3DMark05 ranking
    By mbot in forum Hwbot.org Ranking
    Replies: 987
    Last Post: 10-02-2010, 15:03
  2. [hwbot] SuperPI ranking
    By mbot in forum Hwbot.org Ranking
    Replies: 2902
    Last Post: 03-02-2010, 17:56
  3. [hwbot] 3DMark01 ranking
    By mbot in forum Hwbot.org Ranking
    Replies: 1902
    Last Post: 30-01-2010, 11:03
  4. [hwbot] 3DMark03 ranking
    By mbot in forum Hwbot.org Ranking
    Replies: 876
    Last Post: 30-01-2010, 10:56
  5. Replies: 17
    Last Post: 05-04-2005, 09:14

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •