Warning: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in ..../includes/class_bbcode.php on line 2958
Schimbare ventilatoare sursă?
Results 1 to 11 of 11

Thread: Schimbare ventilatoare sursă?

  1. #1
    Manic Miner burebista's Avatar
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    Twilight Zone
    Posts
    1,196

    Default Schimbare ventilatoare sursă?

    Singurul lucru zgomotos rămas în calculatorul meu e sursa. Un KME PH-400, cu două ventilatoare de 80 puse în configuraţie push-pull în linie (normal, contrar recomandărilor AMD ) şi aş vrea să-i fac o înlocuire de ventilatoare cu 2 Nexus care-s pe vine, dar singurul lucru care mă reţine e temperatura din sursă.
    Am făcut rost de un senzor de temperatură pe care l-am înghesuit în sursă (naiba ştie pe unde o fi ajuns) şi acum îmi arată cam 46-47°C în idle-medium load, şi ~56°C după jumătate de oră de testare cu S&M, testul Power Supply. Senzorul cred că e destul de precis, i-am făcut nişte teste empirice la modul că dacă-l las liber în cameră îmi arată cam 22-23°C, iar dacă-l prind între degete îmi arată 36°C (heh, bine că măcar n-am temperatură ). Oricum chiar şi o eroare de vreo 2°C mi se pare acceptabilă pentru ce am eu nevoie.
    Întrebarea finală: având în vedere faptul că Nexus e silent da' nu prea suflă, pot face schimbul fără a risca să prăjesc ouă pe sursă sau chiar sursa într-un timp oarecare?
    ...un fleac...m-au ciuruit...

  2. #2

    Default

    asta m-ar interesa si pe mine...

  3. #3
    Motan agresif Neo's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    The Emerald Dream
    Posts
    2,314

    Default

    Depinde la ce voltaj pui ventilatoarele si depinde si de airflowul din carcasa. Daca indepartezi grilajele sursei si pui ventilatoarele la 12V, nu e nici o problema. Daca insa le pui la 7V si folosesti intens sistemul, ai toate sansele ca sursa sa scoata fum. Vezi aici
    Stop being bad.



  4. #4
    Manic Miner burebista's Avatar
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    Twilight Zone
    Posts
    1,196

    Default

    Neo, cam asta-i carcasa mea.
    Ventilatoarele vroiam să le pun îl locul celorlalte, adică alimentate tot din sursă nu din molex(i), pentru că (cică) ar fi controlate de sursă în funcţie de temperatură. N-aş vrea să le pun la 7V pentru că deja au CFM mic şi cred că sunt destul de silent şi la 12V (cel puţin în comparaţie cu ventilatoarele actuale), şi în plus calculatorul e folosit 95% din timp pentru operaţiuni tip office sau văzut filme cu aia mică. Restul de 5% e pentru je, când apuc să mă mai joc şi eu oleacă.
    De fapt pe mine m-ar fi interesat o temperatură critică în sursă de la care să încep să-mi fac probleme. Pe alt forum mi s-a sugerat că de pe la 65-70°C ar trebui să fie buba. Aşa o fi?
    ...un fleac...m-au ciuruit...

  5. #5
    Tech Support Varzmaster's Avatar
    Join Date
    Sep 2004
    Posts
    1,178

    Default

    Poti sa masori temperatura condensatorilor si a radiatoarelor din sursa?
    P: Soft is for softies. Real men use soldering irons.™
    N: Heaven is for pussies. Real men go to hell.™

  6. #6
    Manic Miner burebista's Avatar
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    Twilight Zone
    Posts
    1,196

    Default

    Varz, I don't get it
    Aş putea pune senzorul pe condensatori sau radiatoare, dar aseară am lucrat în viteză în timp ce nevastă-mea îi dădea de mâncare lu' aia mică şi am îndesat şi eu senzorul ăla în sursă prin nişte fante şi Dumnezeu ştie pe ce se odihneşte acu'. Bănuiesc totuşi că atinge ceva că am 46-47°C aproape imediat ce deschid calculatorul.
    ...un fleac...m-au ciuruit...

  7. #7
    Marx. K.
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    UK
    Posts
    945

    Default

    Quote Originally Posted by burebista
    Varz, I don't get it
    Aş putea pune senzorul pe condensatori sau radiatoare, dar aseară am lucrat în viteză în timp ce nevastă-mea îi dădea de mâncare lu' aia mică şi am îndesat şi eu senzorul ăla în sursă prin nişte fante şi Dumnezeu ştie pe ce se odihneşte acu'. Bănuiesc totuşi că atinge ceva că am 46-47°C aproape imediat ce deschid calculatorul.
    vezi sa nu intre in ventilator . lipeste-l cu AS adesive de heatsink cat mai aprope de sursa de caldura

  8. #8
    ReverseEngineer blue_led's Avatar
    Join Date
    Mar 2006
    Location
    Bucuresti
    Posts
    1,467

    Default masurare temperaturi

    se poate masura temperatura diferitelor componente cu un pirometru de buzunar
    ( promit poza mai tirziu)
    daca masurati temperatura cu orice senzor plasat in carcasa fara sa atinga ceva masurati temperatura aerului + radiatia locala
    pirometrul e mai bun deoarece masoara fara contact dar exista o problema legata de emisivitatea diferitelor materiale ( dau detalii celor interesati)

    problema temperaturii in calculatoare:
    1 ) condici au de regula specificat 85 oC
    2 ) daca sunt de proasta calitate sau alesi gresit au o rezistenta interna mai mare care la curentul de riplu genereaza o incalzire locala ( in interiorul C-ului)
    daca ai sa zicem 50 oC in interiorul sursei cit estimati ca va apropiati de temp max a C-ului ?
    semiconductorii rezista mai bine n-au probleme grave la 80 oC ( o eventuala migrare de dopare , imbatrinire accelerata)
    electrolitul din c-uri poate genera gaze si apare fenomenul de ventilare cu pierdere partiala de capacitate (uscare) si atunci se poate ca specificatiile de proiectare pt semiconductori sau toata schema, sa fie depasite
    puteti incasa supratensiuni datorate pierderii reactiei de stabilizare (am 5 calculatoare prajite total)
    deci sursa trebuie ventilata cu orice pret.
    cele mai silentioase ventilatoare cu cel mai mare debit le am de la NMB

    uitati-va in special la poza 2 .....am povestit pe gigabyte/fet calde

    l-am luat mai demult de la www.micronix.ro nu l-am vazut pe site
    Attached Thumbnails Attached Thumbnails Click image for larger version. 

Name:	IMG_3692.jpg 
Views:	144 
Size:	59.6 KB 
ID:	10216   Click image for larger version. 

Name:	IMG_3693.jpg 
Views:	150 
Size:	55.0 KB 
ID:	10217   Click image for larger version. 

Name:	IMG_3694.jpg 
Views:	129 
Size:	63.7 KB 
ID:	10218   Click image for larger version. 

Name:	IMG_3695.jpg 
Views:	137 
Size:	68.6 KB 
ID:	10219   Click image for larger version. 

Name:	IMG_3696.jpg 
Views:	128 
Size:	63.3 KB 
ID:	10220  
    Last edited by blue_led; 16-03-2006 at 03:28.

  9. #9
    Marx. K.
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    UK
    Posts
    945

    Default

    Cum pot pune mana pe o asemenea jucarie ?

  10. #10
    Mercutio Scorsese Don Corleone's Avatar
    Join Date
    May 2005
    Location
    Bucharest - Romania
    Posts
    862

    Default

    Predator:

    Micronix Plus S.R.L.
    Calea Vacaresti nr. 308, Bl. 1E, Ap. 2, Sector 4
    Bucuresti, 040064, Romania

    Tel. +40 21 3306350, 3306384
    Fax +40 21 3305801
    Email : office@micronix.ro sau micronix@rdslink.ro
    One Nation, underground™
    T3h small: Dell Inspiron 6400 & Samsung 940N

  11. #11
    Manic Miner burebista's Avatar
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    Twilight Zone
    Posts
    1,196

    Default

    I'm alive!
    Aseară am avut parte de ceva surprize (lăsând la o parte meciul Rapidului ).

    1. Am desfăcut sursa şi prima surpriză a fost că mă uitam cu stupoare la unul din ventilatoarele ei pe care scria mare Yate Loon
    E drept că era un model cu H în coadă, dar fiind controlat termic se pare că nu este foarte zgomotos la turaţii mai umane. În schimb celălalt este un no-name. De ce ventilatoare diferite? Dumnezeu să-i înţeleagă. Aşa că (din motive de Nexus prezentate mai jos) am suflat sursa de praf, am şters palele ventilatoarelor şi am pus-o la loc.

    2. Nexus. Dezamăgire. Mai întâi l-am lăsat liber şi l-am alimentat ca să văd cum se comportă. Surpriza plăcută a fost că suflă mai tare decât m-am aşteptat, iar cea neplăcută e că face un zgomot ca de ronţăit (e drept că nu se aude de la juma' de metru, da' totuşi...) şi în plus se aude şi vâjâitul aerului. Ştiam că numai Nexus-ul de 120 e un Yate Loon modificat, dar mă aşteptam la mai mult de la ei, ori poate cumva între timp mi s-au desfundat urechile.
    Din acest motiv n-am mai vrut să fac schimbul de ventilatoare, pentru că mi s-a părut că nu merită efortul.
    Sincer, dacă aş fi dat bani pe el nu aş fi fost mulţumit, aşa fiind moka mă dau mare că am Nexus.

    3. Am spus ca măcar să schimb ventilatoarele de carcasă, dacă tot n-am ce face cu Nexus. Am 2 ventilatoare: un NMB la +12V (primul din listă, iar pentru cei ce nu ştiu NMB s-a găsit să cumpere în 2004 divizia de ventilatoare de la Panasonic, Panaflo îi zice ) şi un no-name la +5V, ambele recuperate din surse decedate. Bun, schimbat ventilatoarele, pus totul grămadă la loc, Power On... Naşpa, se aude ceva mai tare decât înainte. Nu deranjant, dar sesizabil.
    În plus spre surpriza mea neplăcută SpeedFan nu poate să-mi varieze turaţia la aceste ventilatoare în funcţie de încărcarea procesorului, aşa cum face la cel de pe CPU. Probabil că e vina plăcii de bază.

    4. Senzorul de temperatură. Prima oară când l-am îndesat bine prin fantele alea am reuşit să-l ating de un MOSFET şi de aia aveam temperaturile alea ridicate, dar eu aş fi vrut să văd care e temperatura aerului din sursă, aşa că acum l-am pus între aripioarele unui radiator şi am 28°C în idle/medium load şi ~32°C după testul de Power Supply din S&M. Aşa că eu cred că Nexus-urile ar fi făcut faţă cu brio, dar...

    Oricum am obosit de atâtea încercări aşa că o să-l las în stadiul în care este acum. E bine, dar departe de dead silent. Asta e.

    Două concluzii finale:
    - un NMB la +12V şi un no-name la +5V sunt mai quiet decât două Nexus la +12V.
    - dacă vreţi linişte folosiţi ventilatoare de 120, din păcate alea de 80 nu prea sunt potrivite într-un calculator silenţios.

    LE: Mda, tocma' am găsit că Nexus-urile de 80 (SP802512L-03) sunt fix Bi-Sonic sleeve. De unde naiba aud io ronţăitul ăla dacă nu-s pe rulmenţi?
    Last edited by burebista; 16-03-2006 at 12:03.
    ...un fleac...m-au ciuruit...

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Ventilatoare de 140mm !!!
    By NTM in forum Silent Computing
    Replies: 11
    Last Post: 07-02-2007, 12:38
  2. Alegere ventilatoare
    By burebista in forum Silent Computing
    Replies: 15
    Last Post: 20-01-2006, 09:50
  3. Recomandare ventilatoare
    By StefanV in forum Silent Computing
    Replies: 5
    Last Post: 10-12-2005, 21:14
  4. Vind 2 ventilatoare de 120mm
    By DjLeco in forum Closed
    Replies: 6
    Last Post: 07-08-2005, 07:31
  5. Ventilatoare Montaj
    By bogdannovaceanu in forum Silent Computing
    Replies: 3
    Last Post: 12-06-2005, 23:36

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •