Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 30 of 48

Thread: Condensatoare Rubycon..

  1. #1
    Marx. K.
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    UK
    Posts
    945

    Default Condensatoare Rubycon..

    Am schimbat un condensator Rubycon prajit de pe un Abit IC7, cu unu gasit pe meleagurile noastre, numai ca este mai mare ca dimensiune, caracteristicile aproape identice 1000uF 16V 85 grade.
    Va intreb pe voi, unde pot gasi un condensator Rubycon de 1000uF pe 10/16V 150 grade

  2. #2
    ReverseEngineer blue_led's Avatar
    Join Date
    Mar 2006
    Location
    Bucuresti
    Posts
    1,467

    Default

    conteaza FOARTE mult ce tip de condensator ai schimbat
    fa-i o poza daca se poate . chiar si cea mai nesemnificativa litera este importanta . deci pune o poza sa-mi dau seama de echivalenta.
    condensatorii au in afara de capacitate si alte caracteristici FOARTE importante
    pentru functionare. spune si unde ai schimbat ( locul pe placa ) c-ul .
    daca exista interes da PM .

  3. #3

    Default

    Predator condensatori la 150grade... cam greu, mai mult de 95 nu tin minte sa fi vazut (dar nici n-am fost prea atent la acest aspect.)
    P.S. Aia care i-ai gasit tu pe melagurile noastre is made in china (IPRS Baneasa nu mai produce de mult componente electronice, iar firmele romanesti nu prea aduc condensatori pe criterii de calitate ci doar de pret.. asa ca Rubycon sau Nichicon ai sanse sa gasesti doar la alte placi de baza).

    //OT
    blue_led sa mor io daca stiu ce alti parametrii in afara de capacitate, voltaj si temperatura maxima de functionare (in parametrii recomandati de producator), are un condensator (si cica am terminat electronica)
    //OT
    Last edited by Dashu; 26-03-2006 at 17:53.

  4. #4
    Marx. K.
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    UK
    Posts
    945

    Default

    Pai condensatorul schimbat nu il mai am.Era in zona conectorilor IDE.
    Pun niste poze pt a clarifica situatia.
    Attached Thumbnails Attached Thumbnails Click image for larger version. 

Name:	P3112388.JPG 
Views:	358 
Size:	271.5 KB 
ID:	10560   Click image for larger version. 

Name:	P3112385.JPG 
Views:	291 
Size:	279.2 KB 
ID:	10561   Click image for larger version. 

Name:	P3112390.JPG 
Views:	280 
Size:	264.4 KB 
ID:	10562  

  5. #5
    ReverseEngineer blue_led's Avatar
    Join Date
    Mar 2006
    Location
    Bucuresti
    Posts
    1,467

    Default

    neclar. cauta pe condensator un grup de litere pe care sa-l gasesti in primul atasament . asa vei sti ce condensator iti trebuie si cu ce sa-l inlocuiesti ( compararea tuturor parametrilor ). eu am comandat condensatori fujicon lowESR pentru calculatoarele mele ( revin cu poze miine) pe piata noastra nu prea se aduc si cei ce vind nici nu prea se pricep. uta-te si pe site-ul www.rubycon.com
    mai mult ca sigur a pocnit de caldura vezi aici
    http://en.wikipedia.org/wiki/Capacitor_plague
    http://www.badcaps.net/ident/
    http://www.answers.com/topic/capacitor-plague
    ultimul link contine si o lista neagra de producatori
    mi-am recunoscut placile msi694d atentie la nr 5 in lista

    Quote Originally Posted by Dashu
    Predator
    //OT
    blue_led sa mor io daca stiu ce alti parametrii in afara de capacitate, voltaj si temperatura maxima de functionare (in parametrii recomandati de producator), are un condensator (si cica am terminat electronica)
    //OT
    parametru foarte important la inalta frecventa factor de pierderi
    am ales la intimplare ! vezi atasamentele
    Attached Files Attached Files
    Last edited by blue_led; 26-03-2006 at 23:55.

  6. #6
    Marx. K.
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    UK
    Posts
    945

    Default

    blue_led, confunzi ceva...
    asta e condensatorul care mi-a crapat mie...

  7. #7
    ReverseEngineer blue_led's Avatar
    Join Date
    Mar 2006
    Location
    Bucuresti
    Posts
    1,467

    Default

    Quote Originally Posted by Predator
    blue_led, confunzi ceva...
    nu confund nimic ! primul atasament era pentru tine ca sa te ghidez acum e mult mai clar dupa ce ai pus link-ul
    al doi-lea era pentru dashu ( dar nu vreau sa intru in polemica ! )

    condensatorul este intr-adaevar la 150 oC dar vezi si 1000 de ore de functionare dar nu are nici o justificare dupa parametrii ( si pozitia pe placa de baza ) linga conectorii ide . sa fim seriosi n-ai 150 oC acolo

    adica daca-l tii in functiune la 150 de grade nu rezista decit 1000 h ~ 41 zile si se incalzeste de 3 ori mai mult adica
    P disip = R esr * I ripple ^ 2
    daca el functioneaza la 40-45 oC intr-o carcasa prost ventilata rezista mai mult de 1000 h dar nu pot precizez cit
    sfatul meu e urmatorul : tinind cont ca nu ai 150 grade in PC poti incerca o varianta de 105 oC dar neaparat Low ESR & high ripple current
    sau dai adresa pe PM si iti trimit eu din rezerva mea http://fujicon.icorplink.com/web/eng...ls.jsp?gid=822
    . mai multe detalii daca vrei pe PM
    Last edited by blue_led; 26-03-2006 at 19:42.

  8. #8

    Default

    Quote Originally Posted by blue_led
    ..parametru foarte important la inalta frecventa factor de pierderi ..
    Unde ai vazut tu condensatori electrolitici in curent alternativ? Si mai ales la inalta frecventa ... si pe placa de baza!?


    P.S. va rog frumos sa ma scuzati de off-topic. Raman la parerea mea ca predator are cea mai mare sansa de a gasi condensatori de calitate la temperaturi ridicate doar in alte placi de baza (traim in Romania ).

  9. #9
    Marx. K.
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    UK
    Posts
    945

    Default

    Am trimis un mail la o firma ce importa condensatoare din strainatate. Astept raspunsul lor.Apreciez gestul blue_led, dar nu vreau sa apelez la tine decat daca nu exista alta scapare ca nu vreau sa te golesc. (mai ales ca sunt si din rezerva) Chiar daca de 1 am nevoie
    Last edited by Predator; 26-03-2006 at 19:50.

  10. #10
    ReverseEngineer blue_led's Avatar
    Join Date
    Mar 2006
    Location
    Bucuresti
    Posts
    1,467

    Default

    "rezerva" am destui oricum pot face comanda suplimentara sau poti comanda si tu la comet sau unde vrei !
    tu alegi . www.comet.srl.ro

    Quote Originally Posted by Dashu
    Unde ai vazut tu condensatori electrolitici in curent alternativ? Si mai ales la inalta frecventa ... si pe placa de baza!?

    P.S. va rog frumos sa ma scuzati de off-topic. Raman la parerea mea ca predator are cea mai mare sansa de a gasi condensatori de calitate la temperaturi ridicate doar in alte placi de baza (traim in Romania ).
    sursa de Vcore ?? !!

    curent pulsatoriu de inalta frecventa (adica o sursa in comutatie)
    pentru un electrolitic inalta frecventa e pina la 1 MHz

    si daca vrei alternativ vezi atasament
    alternativ gasesti si in boxe !! la twettere
    Attached Files Attached Files
    Last edited by blue_led; 26-03-2006 at 23:58.

  11. #11
    Marx. K.
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    UK
    Posts
    945

    Default

    Quote Originally Posted by blue_led
    alternativ gasesti si in boxe !! la twettere
    O sa fac o mica paranteza. Curent alternativ gasesti in boxe, dar nu numai la tweetere, ci la tot ansamblul.

    La site-ul oferit am gasit asta ca fiind cel mai potrivit

  12. #12
    ReverseEngineer blue_led's Avatar
    Join Date
    Mar 2006
    Location
    Bucuresti
    Posts
    1,467

    Default

    pune la search : low esr www.comet.srl.ro
    sa stii ca pe site nu apare valoarea de 1000/16
    asta e cea mai mica tensiune (16) ce am gasit
    vorbeste cu ei direct la telefon da sa stii ca am luat eu tot stocul din bulgaria
    daca n-ai noroc iti dau eu ca nu mor de 2 condici !

    era vorba de electrolitici in alternativ twetter ca la bas nu se pune sau daca ai filtre mai scoase p'acolo

    P.s. ai vazut ce curent de riplu suporta condici de la "attach2 post#5" ?
    de 5 ori mai mare ca rx50

    dashu : cine vrea sa aiba intotdeauna dreptate pierde privilegiul de a cunoaste adevarul !
    nu mai vreau polemica ca am promis ca nu mai fac !
    Last edited by blue_led; 26-03-2006 at 23:59.

  13. #13

    Default

    blue_led ma referem in special la placa de baza ca despre ea e vorba. De ex. condensatorii dintr-o sursa ATX (care sunt in circuitul astabil, ca astia se afla ~in inalta frecventa) au valori ~1uF. Condensatoarele de la 470uF si mai mari sunt folosite in general pentru filtrare.

    Condensatoarele aflate in filtrele unei boxe nu sunt condensatoare electrolitice ci condensatoare nepolarizabile (chiar i-mi pare nespus de rau ca nu pot sa dau si un link). Varianta low end a construiri unui sistem care sa fie echivalent cu un condensator nepolarizabil este: legarea + la + a 2 condensatoare electrolitice(acesta o gasesti in filtrele de 2 lei). Daca ai sa ai curiozitatea de a aruna o privire la niste filtre facute de Marshall, Eminence etc ai sa obervi aceste condensatoare de care vorbesc.

  14. #14
    Marx. K.
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    UK
    Posts
    945

    Default

    Poti pune si un electrolitic, dar pe riscul tau, cu doua puse + in + e varianta empirica totusi mai buna ca prima.La filtre se folosesc doar MKT-uri si MKP-uri care sunt ale dracu de scumpe, da bune

    Pana la urma sa vad cum ma descurc cu comet, daca nu ... i`m out of ideeas

    End of offtopic.

  15. #15

    Default

    Quote Originally Posted by blue_led
    ...
    dashu : cine vrea sa aiba intotdeauna dreptate pierde privilegiul de a cunoaste adevarul !
    nu mai vreau polemica ca am promis ca nu mai fac !

    Pai eu vreau explicatie.. nu polemica.. din polemici nu inveti nimic.. asa ca te rog frumos. Explicatie frumos aranjata in pagina cu exemple concrete.

    P.S. cred ca e a "nustiucatelea" OT. Maine ca-i zi de munca sigur mi-o iau pe coaja.

  16. #16

    Default

    Quote Originally Posted by Dashu
    Unde ai vazut tu condensatori electrolitici in curent alternativ? Si mai ales la inalta frecventa ... si pe placa de baza!?
    Hint: condensatori electrolitici nepolarizati, Google is your friend .
    Pe de alta parte, riplului unei tensiuni continue variabile i se poate atribui foarte bine frecventa ca si parametru, pentru ca nu ai nevoie de schimbarea polaritatii tensiunii la bornele unui condensator pentru a face curnetul ce circula prin el sa isi schimbe sensul. Pe placa de baza ai consumatori ce genereaza curenti tranzitorii foarte mari, fapt ce impune folosirea unor condensatori de o calitate deosebita.
    Si ca am ajuns aici, in cazurile astea cei mai importanti factori sunt ESR (equivalent series resistance - impedanta echivalenta, data de obicei la frecventa de 100Khz) si implicit curentul maxim de riplu suportat. Cu cat ai un ESR mai mic cu atat condensatorul se descarca mai eficient la o frecventa mai mare si se obtine o filtrare eficienta a curentului de riplu; si intr-adevar, frecvente de ordinul zecilor si sutelor de Khz sunt perfect normale, ba chiar cu armonici si mai sus.
    Acum, revenind la cazul concret, condensatorul de acolo pare dupa specificatii de performanta medie dpdv al curentului de riplu suportat ... nu iti recomand ceva din comert pentru ca pe piata din Romania nu ai sanse mari sa gasesti ceva macar asemanator. Ca idee, singurele modele ce s-ar preta oarecum la asa ceva si pe care le-am gasit in magazine la noi ar fi Fuhyin PSRX, insa firma e indoielnica si fiabilitatea e mediocra. Solutia de compromis ar fi sa refolosesti un condensator cu calitati apropiate de pe o alta placa de baza, orientandu-te la o utilizare mai scazuta si la un brand seris: Rubycon, Nichicon, Sanyo, Panasonic, eventual Chemi-Con (seria KZG). Inainte de a il inlocui posteaza aici informatiile despre ce gasesti, si iti pot confirma daca se preteaza sau nu.
    Don't worry, Catalyst 9 will fix all.

  17. #17

    Default

    Micutzu merci de explicatie!!

    De curent de riplu stiam ceva-ceva, ESR ala nu stiam cum sa-l traduc exact si nici ce treaba are. (Mda.. calculul unui condensator in aplicatiile gen: proiect pt materia X e ~0, pana acum gaseam doar valoarea capacitatii necesare & tensiune )
    Last edited by Dashu; 27-03-2006 at 10:52.

  18. #18
    Marx. K.
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    UK
    Posts
    945

    Default

    Quote Originally Posted by Micutzu
    Hint: condensatori electrolitici nepolarizati
    Eu sincer nu am auzit de existenta lor.
    Si nici gugal nu imi indica nimic concret, doar niste balarii de pe softpedia.


    P.S. Nu vreau sa fiu carcotas, dar chiar nu am auzit de ei. Poate uit eu ceva. Doresc lamurire.

  19. #19

    Default

    Dupa cum le zice numele n-au polaritate +/-, nu conteaza cum ii montezi, si au valori destul de mari de ordinul uF. Am scris si eu mai sus(deci se stie de existenta lor ). Ideea este ca nu au o arie prea larga de raspandire (eu stiam doar de filtrele pentru boxe, iar Micutzu se pare ca e mult mai informat decat mine).

    P.S. am observat si eu ca google nu da prea multe linkuri daca-l cauti in romana (try: nonpolarity capacitors)
    Last edited by Dashu; 27-03-2006 at 11:01.

  20. #20
    Marx. K.
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    UK
    Posts
    945

    Default

    Pai, nepolari stiu ca sunt (chiar eu am precizat cativa), dar electrolitici (astia au polaritate, ca sunt de curent continuu) nepolari ?

  21. #21

    Default

    Ciudat nu-i asa !! Il astept si eu pe Micutzu sa revina cu lamuriri.

    P.S. nume de condensatori (adika firme care ii fabrica) nu stiu in afara de astia din placi de baza laudate. Nu mi-am batut niciodata capul cu nume de condesatori dintr-o sursa, statie, filtru etc.

  22. #22
    Marx. K.
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    UK
    Posts
    945

    Default

    Eu nu as face asa ceva... sa ma trezesc cu toti condensatorii plezniti sau ca nu au valorile inscrise.
    Cei mai buni am inteles a fii Sanyo, dar scumpi.

  23. #23
    ReverseEngineer blue_led's Avatar
    Join Date
    Mar 2006
    Location
    Bucuresti
    Posts
    1,467

    Default condensatori nepolarizati / bipolari

    in acest thread , postul nr 10 contine un atasament
    in acest atasament gasiti ( si este doar un exemplu ) o foaie de catalog pentru condensatori electrolitici bipolari

    condensatorii bipolari se folosesc atunci cind polaritatea tensiunii in functionare nu se poate preciza . producatorul specifica de obicei o perioada maxima la care condensatorul poate functiona fara schimbarea polaritatii dupa care polaritatea tensiunii trebuie inversata ( in acel exemplu max 500 ore )
    se pot folosi la circuite de deflexie in Tv/monitoare , filtre pt twettere, etc

    Quote Originally Posted by Dashu
    P.S. nume de condensatori (adika firme care ii fabrica) nu stiu in afara de astia din placi de baza laudate. Nu mi-am batut niciodata capul cu nume de condesatori dintr-o sursa, statie, filtru etc.
    cititi aici si o sa gasiti suficiente informatii despre problemele condensatorilor + o lista neagra de producatori

    http://www.answers.com/topic/capacitor-plague

    Bad Brands

    * Canicon
    * Chhsi
    * Choyo
    * CTC
    * Fuhjyyu (found in Antec and FSP (and so many others licensed from FSP, for example Zalman), Tagan and so many other power supplies to this day)
    * Gloria
    * GSC
    * (G) Luxon (also G-Luxon) (Found in some older ECS motherboards)
    * Hermei
    * I.Q.
    * JDEC
    * JPCON
    * Jun Fu (found in some Deer power supplies)
    * OST (found on some PCCHIPS, ECS, ASUS, and EPoX motherboards to this day)
    * Raycon
    * Lelon
    * Licon
    * Taicon (found on ASRock motherboards and BFG video cards, part owned by Nichicon or so their website claims)
    * PCE-TUR (found in Enermax power supplies and in Seasonic power supplies (300W, prod. 2002))
    * FUH YIN (found on the memory board of a hp workstation x4000)

    am pus o poza de condici speciali pentru surse in comutatie
    Attached Thumbnails Attached Thumbnails Click image for larger version. 

Name:	Capture_00003.JPG 
Views:	233 
Size:	53.6 KB 
ID:	10611  
    Last edited by blue_led; 27-03-2006 at 19:08.

  24. #24
    Marx. K.
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    UK
    Posts
    945

    Default

    Yuhu...
    Buna ziua,

    In oferta noastra exista condensator Rubycon 1000UF 10V, dar este numai la
    105 grade

    Cu stima
    Angela Ciines
    ProTEHNO International SRL
    Bd.Burebista Nr.4
    Bl.D 13, Sc.2, Ap.39
    Sector 3, Bucuresti
    Deci sa vad ce rezolv cu domniile lor

  25. #25
    ReverseEngineer blue_led's Avatar
    Join Date
    Mar 2006
    Location
    Bucuresti
    Posts
    1,467

    Default

    sper sa fie low ESR !

  26. #26
    Marx. K.
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    UK
    Posts
    945

    Default

    Nu stiu daca este low ESR, dar nu e problema daca lipseste deoarece este identic cu cel crapat

  27. #27

    Default

    Quote Originally Posted by Predator
    Yuhu...

    Deci sa vad ce rezolv cu domniile lor
    Intreaba exact ce model e.
    Don't worry, Catalyst 9 will fix all.

  28. #28
    Marx. K.
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    UK
    Posts
    945

    Default

    Acesta este modelul. Atentie poza este orientativa

    E si : 105°C High ripple current
    Last edited by Predator; 28-03-2006 at 09:25.

  29. #29

    Default

    E Ok.
    Don't worry, Catalyst 9 will fix all.

  30. #30
    Marx. K.
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    UK
    Posts
    945

    Default

    L-am luat, l-am schimbat
    Fericit de final, m-a costat doar 25.000 .

    Pozele vorbesc de la sine
    Attached Thumbnails Attached Thumbnails Click image for larger version. 

Name:	P4052391.JPG 
Views:	237 
Size:	250.7 KB 
ID:	11059   Click image for larger version. 

Name:	P4052395.JPG 
Views:	316 
Size:	269.3 KB 
ID:	11060   Click image for larger version. 

Name:	P4052396.JPG 
Views:	241 
Size:	283.6 KB 
ID:	11061  

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •