Results 1 to 16 of 16

Thread: Setari DFI nF4 Lanparty Ultra-D + Samsung GCCC

  1. #1
    I***t Inside pasatoiutd's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Bucuresti
    Posts
    2,139

    Default Setari DFI nF4 Lanparty Ultra-D + Samsung GCCC

    Setup:
    DFI LP Ultra-D AD0, ultimul BIOS oficial
    Opteron 144 CAB2E, prime stable 2.88GHz @1.66 V(cu 2GB de RAM @ CPU/14 2.5-3-3-7 1T)
    2*1GB Samsung GCCC

    Pe chipurile memoriilor scrie asa :
    Samsung 0515
    K4H5108388-GCCC

    Problema: erori in memtest si instabiliate in prime blend.

    Am inceput cu memtest #5, 1-2 loop-uri, voltaj 2.7V, +0.03V Enable, sloturi galbene. Multiplicator 9X la CPU, RAM-ul setat la DDR333 (RAM/FSB=5/6).

    Cu DDR400 2.5-3-3-7 1T au facut 1 pass, la 410 n-au mai vrut.
    Am relaxat latentele la 3-4-4-8, cu urmatoarele setari:
    Enable-3-04-08-04-07-14-03-02-02-03-AUTO-Disable-Enabled
    AUTO-0-7-3-8ns-Normal-5.5ns-16cycles-AUTO-16x-7x-Disable.
    Daca memoriile treceau 1-2 loopuri de memtest #5, mai creseteam frecventa RAM-ului cu 5 MHz.
    Am ajuns cu RAM-ul la 250-252 MHz (DDR500-504). M-am oprit acolo si am dat un memtest #8. Au aparut erori. Am scazut frecventa la DDR490, dar erorile tot apareau in memtest #8, pe la 7-8%.

    Am incercat si cu 2.6V, 2.8V - la fel. Am comutat alimentarea RAM-ului pe linia de 5V, in ideea unei tensiuni mai curate. Chiar la 2.5V si fara +0.03V Enabled am reusit 2 loop-uri de memtest #5, dar #8-ul tot face pe nebunul.

    TRef am incercat AUTO, 3120, 4672 si 4708.
    Read Write Queue Bypass - de obicei 16X, dar nici cu 8X nu este mai bine.
    TRRD - de obicei 3, desi in setarile de UCCC-uri am vazut si 2.

    Dupa mai multe pass-uri la DDR500 3-4-4-8, erorile apar aleator (4 pass-uri fara erori, apoi 2 cu erori, 2 pass-uri erori, unul cu erori etc.; acum am 60 de erori dupa 17 pass-uri, ultimele 4 error free, cu erori la adrese diferite de memorie). 2.7V, sloturile portocalii, 306*9, DDR333 setat in BIOS.

    Cu un Venice la DDR400 2.5-4-4-8, RAM-ul a trecut memtest#5, #7 si #8, pe aceeasi placa de baza.

    RAM-ul este racit activ de un Panaflo L1A @ 12V si este cel mult caldut.
    Canon 30D + BG-E2, Canon 20D, Tokina 12-24 F/4, Canon EF 24-105 F/4 L IS USM, Canon EF 50mm F/1.4 USM, Canon EF 100mm F/2 USM, Tokina 100mm F/2.8 macro, Canon EF 70-200 F/4 L USM, Canon 70-300 F4-5.6 IS USM, TC Tamron SP 1.4x, Kenko Extension Tubes (12mm, 20mm, 36mm); Canon Speedlite 430EX, Canon Speedlite 580EX II etc.; Manfrotto 190ProB

  2. #2
    I***t Inside pasatoiutd's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Bucuresti
    Posts
    2,139

    Default

    Erorile au disparut ca prin minune cand am setat CMD Rate-ul la 2T. O sa mai incerc sa aflu punctul slab si in varianta de setup cu 1T, desi DDR500 3-3-3-8 2T pare sa aiba bandwidth mai mare in memtest decat DDR500 3-4-4-8 1T.
    Attached Thumbnails Attached Thumbnails Click image for larger version. 

Name:	Prime DDR503 3-3-3-8 2T.jpg 
Views:	152 
Size:	155.5 KB 
ID:	15545  
    Canon 30D + BG-E2, Canon 20D, Tokina 12-24 F/4, Canon EF 24-105 F/4 L IS USM, Canon EF 50mm F/1.4 USM, Canon EF 100mm F/2 USM, Tokina 100mm F/2.8 macro, Canon EF 70-200 F/4 L USM, Canon 70-300 F4-5.6 IS USM, TC Tamron SP 1.4x, Kenko Extension Tubes (12mm, 20mm, 36mm); Canon Speedlite 430EX, Canon Speedlite 580EX II etc.; Manfrotto 190ProB

  3. #3
    Crazypc Club PISU670's Avatar
    Join Date
    Jan 2005
    Location
    BADA BING!
    Posts
    670

    Default

    Iar este de vina controllerul puturos din opteron.

  4. #4
    Bunny Fastard Caligula's Avatar
    Join Date
    Sep 2004
    Location
    Clubul Violatorilor de Imbecili
    Posts
    1,455

    Default

    GCCC alea sunt cumva buffered+ecc? Am avut si eu asa ceva. Se duc in jur de DDR500 dar se incing urat de tot.

    A guilty conscience is more honorable than regret.

  5. #5
    I***t Inside pasatoiutd's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Bucuresti
    Posts
    2,139

    Default

    Quote Originally Posted by Caligula
    GCCC alea sunt cumva buffered+ecc?
    Au PCB Brainpower si sunt TinyBGA. Nu stiu daca sunt buffered si ECC dar o sa ma uit mai atent la ele.

    Quote Originally Posted by Caligula
    Se duc in jur de DDR500 dar se incing urat de tot.
    Le tin racite activ si erau caldute-calde cel mult la DDR500 3-3-3-8 2T@2.8V. De dus se duc, dar enervant este ca nu prea vor 1T. Daca eram pe ASrock, mai intelegeam. Nici la voltaj nu raspund cine stie ce; am testat intre 2.5V si 2.8V, 2.7V (~2.76V reali parca) pare sa fie optimul.
    Canon 30D + BG-E2, Canon 20D, Tokina 12-24 F/4, Canon EF 24-105 F/4 L IS USM, Canon EF 50mm F/1.4 USM, Canon EF 100mm F/2 USM, Tokina 100mm F/2.8 macro, Canon EF 70-200 F/4 L USM, Canon 70-300 F4-5.6 IS USM, TC Tamron SP 1.4x, Kenko Extension Tubes (12mm, 20mm, 36mm); Canon Speedlite 430EX, Canon Speedlite 580EX II etc.; Manfrotto 190ProB

  6. #6
    Tech Support Varzmaster's Avatar
    Join Date
    Sep 2004
    Posts
    1,178

    Default

    voltaj 2.7V, +0.03V Enable, sloturi galbene
    Slot-urile galbene de obicei sunt folosite pentru Winbond BH/CH...
    Am comutat alimentarea RAM-ului pe linia de 5V, in ideea unei tensiuni mai curate.
    Din ce am mai citit, cu sursa de Vdd alimentata din 5V, tensiunea obtinuta nu este la fel de curata ca atunci cand alimentezi sursa de Vdd din 3.3V.

    Referitor la problema ta... nu cred ca ai ce cere... pare o incompatibilitate clasica Opteron + xxx. Sa-ti mai dau una? Opty 146 + TCCD (totul default) nu dadeau erori in memtest, dar crapau instant Prime95 (asta pe multiple BIOS-uri, timing-uri, Windows-uri... etc). Daca schimbat procesorul cu un SD 3700+, totul revenea la normal.
    P: Soft is for softies. Real men use soldering irons.™
    N: Heaven is for pussies. Real men go to hell.™

  7. #7
    Bunny Fastard Caligula's Avatar
    Join Date
    Sep 2004
    Location
    Clubul Violatorilor de Imbecili
    Posts
    1,455

    Default

    Quote Originally Posted by pasatoiutd
    Au PCB Brainpower si sunt TinyBGA. Nu stiu daca sunt buffered si ECC dar o sa ma uit mai atent la ele.


    Le tin racite activ si erau caldute-calde cel mult la DDR500 3-3-3-8 2T@2.8V. De dus se duc, dar enervant este ca nu prea vor 1T. Daca eram pe ASrock, mai intelegeam. Nici la voltaj nu raspund cine stie ce; am testat intre 2.5V si 2.8V, 2.7V (~2.76V reali parca) pare sa fie optimul.
    Eu am avut niste GCCC-uri (sunt TinyBGA, da) pe niste DDR ECC, stateau pe un P4P800 la DDR500 dar faceau urat daca le dadeam peste 2.7V. Incearca la 2.6V cat duc...
    Inca o data, nu ELE nu vor 1T, nu vrea memory controllerul.

    A guilty conscience is more honorable than regret.

  8. #8
    I***t Inside pasatoiutd's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Bucuresti
    Posts
    2,139

    Default

    Quote Originally Posted by Varzmaster
    Slot-urile galbene de obicei sunt folosite pentru Winbond BH/CH...
    Cu 1T s-au comportat la fel (adica dadeau erori in prime/memtest nr. 8) si in sloturile galbene si in cele portocalii. Cu 2T merg mai bine inin sloturile portocalii.
    Quote Originally Posted by Varzmaster
    Din ce am mai citit, cu sursa de Vdd alimentata din 5V, tensiunea obtinuta nu este la fel de curata ca atunci cand alimentezi sursa de Vdd din 3.3V.
    O sa testez si a doua varianta, sa vad daca memoriile urca mai sus.
    Quote Originally Posted by Varzmaster
    Referitor la problema ta... nu cred ca ai ce cere... pare o incompatibilitate clasica Opteron + xxx. Sa-ti mai dau una? Opty 146 + TCCD (totul default) nu dadeau erori in memtest, dar crapau instant Prime95 (asta pe multiple BIOS-uri, timing-uri, Windows-uri... etc). Daca schimbat procesorul cu un SD 3700+, totul revenea la normal.
    La memoriile astea se pare ca "incompatibilitatea" nu exista decat daca CMD Rate-ul este 1T. La 2T, trec prime blend, memtest #5, #8, 3D Mark 2003, 2005, 2006 etc.

    Quote Originally Posted by Caligula
    Eu am avut niste GCCC-uri (sunt TinyBGA, da) pe niste DDR ECC, stateau pe un P4P800 la DDR500 dar faceau urat daca le dadeam peste 2.7V. Incearca la 2.6V cat duc...
    Cu 2.8V, au dus DDR509 3-3-3-8 2T o ora de prime blend dupa care am oprit testul. O sa vad daca merg mai bine cu voltaje mai mici, dar dupa primele teste cred ca scaleaza cu voltajul dar nu mult.
    Quote Originally Posted by Caligula
    Inca o data, nu ELE nu vor 1T, nu vrea memory controllerul.
    Corect.
    Attached Thumbnails Attached Thumbnails Click image for larger version. 

Name:	Prime DDR509 3-3-3-8 2T.jpg 
Views:	141 
Size:	189.5 KB 
ID:	15583  
    Canon 30D + BG-E2, Canon 20D, Tokina 12-24 F/4, Canon EF 24-105 F/4 L IS USM, Canon EF 50mm F/1.4 USM, Canon EF 100mm F/2 USM, Tokina 100mm F/2.8 macro, Canon EF 70-200 F/4 L USM, Canon 70-300 F4-5.6 IS USM, TC Tamron SP 1.4x, Kenko Extension Tubes (12mm, 20mm, 36mm); Canon Speedlite 430EX, Canon Speedlite 580EX II etc.; Manfrotto 190ProB

  9. #9
    Super Moderator Dragos Saraolu's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Posts
    3,467

    Default

    Ai grija daca comuti alimentarea memoriilor pe sursa de 5V si le alimentezi cu ~2.6V risti sa o arzi (disipa mult si se incinge rau de tot, radiatorul din coltul dreapta sus al placii). Cea mai buna combinatie pentru Opteron sunt memoriile cu chipuri Infineon BE-5.
    i7 920, Zalman CNPS10X Flex, DFI LP DK X58, 3x1024 Corsair 1333 MHz, EVGA GTX560 Ti FTW 1024 MB, Hitachi 40/120/320/500 GB, Recom PWS-EVO-BW, Sirtec 500W old style, HP P275 21"

  10. #10
    I***t Inside pasatoiutd's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Bucuresti
    Posts
    2,139

    Default

    Quote Originally Posted by Dragos Saraolu
    Ai grija daca comuti alimentarea memoriilor pe sursa de 5V si le alimentezi cu ~2.6V risti sa o arzi (disipa mult si se incinge rau de tot, radiatorul din coltul dreapta sus al placii).
    Cu alimentarea de pe sursa de 5V, memoriile au stat la 2.8V setati in BIOS (~2.9V) raportati de software/BIOS. Oricum, se pare ca merg cam la fel indiferent daca mut sau nu jumperul.

    Dar ... am o dilema:
    1. procesorul merge la 2880 MHz prime stable (cel putin 6 ore, mai mult n-am incercat).
    2. memoriile merg ~ DDR510 3-3-3-8 2T prime stable (blend etc.)

    La 307*9 = 2760 MHz sistemul merge OK, trece orice test (prime, 3D Mark-uri etc.). La 309*9 sau mai sus, aplicatiile 3D se blocheaza in cateva secunde maxim (3D Mark 2003 pare mai sensibil ca 2005-ul sau 2006, care au mers si la 311*9). Am crezut ca memoriile nu vor mai sus in 3D, dar daca las memoriile la DDR480 sau DDR440 si urc procesorul 3D Mark-urile tot nu merg, desi procesorul este prime stable.

    Voltajele nu prea "misca" (sursa este un Enermax Coolergiant de 600W), placa video are maxim 48C in load (acum vreo 45C ca este mai racoare), iare procesorul nu a trecut de 50C. M-am mai jucat la Idle Cycle Limit, Read Preamble, Max Asyn Latency, Drive Strength, Trfc etc. .... DEGEABA.
    Canon 30D + BG-E2, Canon 20D, Tokina 12-24 F/4, Canon EF 24-105 F/4 L IS USM, Canon EF 50mm F/1.4 USM, Canon EF 100mm F/2 USM, Tokina 100mm F/2.8 macro, Canon EF 70-200 F/4 L USM, Canon 70-300 F4-5.6 IS USM, TC Tamron SP 1.4x, Kenko Extension Tubes (12mm, 20mm, 36mm); Canon Speedlite 430EX, Canon Speedlite 580EX II etc.; Manfrotto 190ProB

  11. #11
    I***t Inside pasatoiutd's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Bucuresti
    Posts
    2,139

    Default

    Setarile cu care memoriile merg (destul de) stabil ca DDR510 3-3-3-x-2T cu 2.7V in BIOS.
    Attached Thumbnails Attached Thumbnails Click image for larger version. 

Name:	Prime 2555 MHz Belnd DDR510 1.4V 15 ore.jpg 
Views:	226 
Size:	196.4 KB 
ID:	16567  
    Canon 30D + BG-E2, Canon 20D, Tokina 12-24 F/4, Canon EF 24-105 F/4 L IS USM, Canon EF 50mm F/1.4 USM, Canon EF 100mm F/2 USM, Tokina 100mm F/2.8 macro, Canon EF 70-200 F/4 L USM, Canon 70-300 F4-5.6 IS USM, TC Tamron SP 1.4x, Kenko Extension Tubes (12mm, 20mm, 36mm); Canon Speedlite 430EX, Canon Speedlite 580EX II etc.; Manfrotto 190ProB

  12. #12
    Super Moderator Dragos Saraolu's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Posts
    3,467

    Default

    Incearca sa pui DQS skew control Increase, DRAM data drive strength Level1 si Idle cycle limit 0 cycles.
    Ca metoda iti recomand sa pleci cam de la FSB 240 1:1 cu memoria si strangi latentele la maxim stabil, dupa aceea mai cresti cam din 5 in 5 Mhz FSB si vezi care sunt latentele care trebuie modificate pentru a fi stabile. Dupa ce ai atins FSB maxim stabil incerci si alte rapoarte in afara de 1:1, acolo mai trebuie relaxate putin. Evident iti recomand sa folosesti 1T, cu 2T pierzi mult. Pune memoriile in sloturile portocalii si foloseste bios 623-3 pentru inceput. Din ce stiu memoriile ar trebui sa mearga ~FSB 255 1T. Foloseste pentru inceput memtest din Windows, este mai rapid si la fel de bun, o rulare 300% a memoriei este suficienta (chiar daca testezi doar ~900 Mb din memorie).

    Controlerul de pe Opteron merge in 1T, ai un printscreen, acum depinde si de ce memorii folosesti. Pentru 3D in general trebuie sa scazi tensiunea de alimentare a procesorului fata de cea folosita in Prime95 cam cu 0.5-0.75V.
    Attached Thumbnails Attached Thumbnails Click image for larger version. 

Name:	1T.JPG 
Views:	132 
Size:	185.8 KB 
ID:	16568  
    Last edited by Dragos Saraolu; 15-10-2006 at 19:13.
    i7 920, Zalman CNPS10X Flex, DFI LP DK X58, 3x1024 Corsair 1333 MHz, EVGA GTX560 Ti FTW 1024 MB, Hitachi 40/120/320/500 GB, Recom PWS-EVO-BW, Sirtec 500W old style, HP P275 21"

  13. #13
    I***t Inside pasatoiutd's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Bucuresti
    Posts
    2,139

    Default

    Quote Originally Posted by Dragos Saraolu
    Incearca sa pui DQS skew control Increase, DRAM data drive strength Level1 si Idle cycle limit 0 cycles. Evident iti recomand sa folosesti 1T, cu 2T pierzi mult. Pune memoriile in sloturile portocalii si foloseste bios 623-3 pentru inceput. Din ce stiu memoriile ar trebui sa mearga ~FSB 255 1T.
    Am incercat si setarile respective fara nici un efect pozitiv. Cu 1T prime blend crapa in cateva secunde ... presupunand ca nu ma trezesc cu un BSOD inainte. Memoriile sunt de multa vreme (o luna si jumatate) in sloturile portocalii. Momentan am ultimul BIOS oficial. O sa incerc si BIOS-ul recomandat de tine.
    Quote Originally Posted by Dragos Saraolu
    Evident iti recomand sa folosesti 1T, cu 2T pierzi mult.
    DDR500 3-4-4-8 1T pare sa aiba aceeasi latime de banda (in memtest) ca si DDR500 3-3-3-8 2T. Diferenta intre 1T si 2 T nu este asa mare in benchmarkuri (~5%), dar exista.

    Pe Venice, cred ca memoriile au sanse sa mearga DDR520 3-3-3-9 stabil. Posibil cu 1T. Eu am reusit ~ 5 minute de blend inainte de un BSOD.

    LE: Acum testez BIOS-ul "704-2BTA".
    Attached Thumbnails Attached Thumbnails Click image for larger version. 

Name:	Prime 2600 MHz Belnd DDR520.jpg 
Views:	167 
Size:	149.1 KB 
ID:	16593  
    Last edited by pasatoiutd; 16-10-2006 at 21:35.
    Canon 30D + BG-E2, Canon 20D, Tokina 12-24 F/4, Canon EF 24-105 F/4 L IS USM, Canon EF 50mm F/1.4 USM, Canon EF 100mm F/2 USM, Tokina 100mm F/2.8 macro, Canon EF 70-200 F/4 L USM, Canon 70-300 F4-5.6 IS USM, TC Tamron SP 1.4x, Kenko Extension Tubes (12mm, 20mm, 36mm); Canon Speedlite 430EX, Canon Speedlite 580EX II etc.; Manfrotto 190ProB

  14. #14
    Super Moderator Dragos Saraolu's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Posts
    3,467

    Default

    Dar in memtestul de Windows merg? Sau mai vazut cazuri in care diverse combinatii crapau in Prime instantaneu si totusi faceau SuperPI 32M de exemplu.
    i7 920, Zalman CNPS10X Flex, DFI LP DK X58, 3x1024 Corsair 1333 MHz, EVGA GTX560 Ti FTW 1024 MB, Hitachi 40/120/320/500 GB, Recom PWS-EVO-BW, Sirtec 500W old style, HP P275 21"

  15. #15
    I***t Inside pasatoiutd's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Bucuresti
    Posts
    2,139

    Default

    Stiu ca threadul este vechi, dar fiindca am gasit pe hard pozele si pentru ca persoana care a luat memoriile de la mine s-a plans ca nu tin memtest peste DDR47x MHz si ... , atasez doua poze cu memtest de DOS la:
    DDR 510 3-3-3-8 - testul 8;
    DDR 520 3-4-3-8 - testul 8.

    Daca tin testul nr. 8 la frecventele alea, eu zic ca trebuie sa mearga DDR500 stabil.
    LE: Am mai gasit un DDR508 3-4-3-8 in testul 5, dar nu il mai atasez.
    Attached Thumbnails Attached Thumbnails Click image for larger version. 

Name:	DDR510 Testul 8.jpg 
Views:	139 
Size:	76.7 KB 
ID:	22891   Click image for larger version. 

Name:	DDR520 Testul 8.jpg 
Views:	131 
Size:	110.1 KB 
ID:	22892  
    Last edited by pasatoiutd; 30-07-2007 at 16:20.
    Canon 30D + BG-E2, Canon 20D, Tokina 12-24 F/4, Canon EF 24-105 F/4 L IS USM, Canon EF 50mm F/1.4 USM, Canon EF 100mm F/2 USM, Tokina 100mm F/2.8 macro, Canon EF 70-200 F/4 L USM, Canon 70-300 F4-5.6 IS USM, TC Tamron SP 1.4x, Kenko Extension Tubes (12mm, 20mm, 36mm); Canon Speedlite 430EX, Canon Speedlite 580EX II etc.; Manfrotto 190ProB

  16. #16
    El Habanero h3x0r's Avatar
    Join Date
    Feb 2005
    Posts
    1,506

    Default

    Astea sunt GCCC-urile ? Ramii aia erau muci din start,de la cap la coada.Am mai avut UCCC tot pe PCB marca samsung....si la fel..tot cu 2T scalau,si iti venea sa le dai naibii.Memtest is worth shit.Prime large FFT , si memtest de win cu 2 instante picau + probleme cu ele de-mi venea sa dau pe geam.Ramul ala e un capitol incheiat si o bila "alba" pentru tine,partial si din cauza mea ca nu am testat ramul si l-am luat pe incredere(mare prostie din partea mea).Nici nu exista termen de comparatie ca si stabilitate si batai de cap intre ce am acum si ce am avut .Multa bafta !

    PS: Eu nu inteleg de ce ai mai postat astea?Crezi ca nu te cred ca ramul mergea memtesT?Ba da..dar cum am spus...complet irelevant.Tu nu te joci,nu prea faci mare lucru in afara de photoshoop daily use,deci gama de aplicatii e limitata.Plus de asta...nu-mi spune ca tu te-ai rupt in 2 ca sa testezi ramul astfel incat sa-mi spui 100% ca e rock stable.

    i7 920 C0 ES + Zerotherm Nirvana NV120
    Asus P6T Deluxe V2
    Sparkle 8800GT ( 740 @ 1.15V / 1850 / 950 ) (Thermalright HR-03 + Nexus 90)
    3*2Gb Team Xtreem DDR3 1600mhz cl8
    Corsair HX620


Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. DFI NF4 Ultra D si 7950GX2
    By DjDaLiu in forum General Hardware
    Replies: 1
    Last Post: 06-07-2006, 14:03
  2. Replies: 15
    Last Post: 10-02-2006, 17:38
  3. Replies: 8
    Last Post: 18-01-2006, 15:54
  4. VAND DFI LANParty UT nF4 SLI-D
    By Cosmin_M in forum Closed
    Replies: 30
    Last Post: 06-11-2005, 11:09
  5. Replies: 0
    Last Post: 27-05-2005, 12:46

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •