1. Introducere, concurenţi, sistemul de testare, metoda de testare şi cuprins
În ziua de astăzi odata cu evoluţia plăcilor video creşte şi temperatura maximă pe care o ating. Pentru a ţine în frâu aceste temperaturi inginerii producători de plăci video duc lupte grele să tină pasul şi proiectează diferite coolere cu diferite tehnologii şi forme, acestea fiind mai vechi sau noi.
Aceste încercări nu sunt mereu reuşite, aşa că putem găsi pe piaţa plăcilor video unele care ating temperaturi în jur de 100°C sau au un zgomot aproape insuportabil. Din fericire pe piaţa de hardware putem găsi şi aşa numitele "coolere aftermarket" care rezolvă problemele enumerate mai sus.
În testul de faţă vreau să vă prezint trei coolere "aftermarket" pentru plăci video, de la diferiti producători, acestea fiind:
Sistemul de testare a fost urmatorul:
- Accelero S1 Rev.2 + Turbo Module de la Artic Cooling,
- BATTLE-AXE VD964 de la Xigmatek,
- GFXChilla de la Coolink.
CPU: Intel Core 2 Duo E8600 @ Xigmatek HDT-S1283 + Foxconn QF Fan,
MB: Foxconn BlackOps, Bios G30 8/21/2008,
RAM: 2x1GB CSX Diablo DDR3-2000 D9GTR,
VGA: EVGA 8800GTS 512 @ 700/1000/1750,
PSU: Enermax Liberty 500W,
După cum se vede şi din enumerarea de mai sus placa video aleasă pentru testarea coolerelor a fost o nVidia GeForce 8800 GTS 512 @ 700/1000/1750 (GPU/RAM/SHADER ).
Pentru încălzirea plăcii am rulat testul de stabilitate din programul FurMark v1.4.0 într-o rezoluţie de 640x480 timp de ~10 minute. Temperatura IDLE a fost măsurată după ~10 minute de StandBy după testul de FurMark. Temperaturile au fost măsurate cu programul RivaTuner, versiunea 2.11.
La fiecare rezultat am calculat un delta cu următoarele formule:
DeltaGPU = TGPU - TAmb
DeltaAMB = TAmbV - TAmb
unde TGPU este temperatura GPU-ului, TAmbV este temperatura ambientală a plăcii, iar TAmb este temperatura ambientală a camerei.
Vreau să menţionez că temperatura ambientală a plăcii nu e cea mai relevantă, pentru că heatsink-urile ataşate ( RAM, PWM ) le-am folosit doar la AC Accelero S1 Rev.2 iar la restul am uitat.
Index
1. Introducere, concurenţi, sistemul de testare, metoda de testare şi cuprins
2. Artic Cooling Accelero S1 Rev.2 + Turbo Module
3. Xigmatek BATTLE-AXE VD964
4. Coolink GFXChilla
5. Stock Cooler
6. Grafice şi concluzii finale